Od sutra vakcinacija prijavljenih građana protiv koronavirusa

Punkt za vakcinaciju građana protiv koronavirusa koji su se prijavili putem portala eUprava, u našem gradu biće smešten u Petoj zdravstvenoj stanici u “Bloku B”. Zainteresovani i dalje mogu da se prijavljuju za vakcine na isti način, a od sutra će početi da radi i lokalni kol-centar.
Слика може да садржи: једна или више особа и људи седе
Gradonačelnica Svetlana Milovanović najavila je da će sutra u našem gradu početi vakcinacija građana protiv koronavirusa. Građani koji su se prijavili putem portala eUprava i dobili termin i mesto imunizacije u skladu sa prioritetima koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prvi će sutra biti pozivani u Petu zdravstvenu stanicu.
„U dosadašnjem periodu borbe protiv epidemije izazvane Kovidom 19 i pored svih mera koje smo primenjivali najefikasnije se pokazala imunizacija stanovništva, a zaštita života ljudi nama je prioritet. U skladu sa uputstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i naš grad isplanirao je da se otvore punktovi za masovnu imunizaciju kako u gradu, tako i u seoskim područjima. Pozvala bih sve zainteresovane sugrađane da se prvo prijave putem portala eUprava, to mogu za njih da urade mlađi članovi domaćinstva veoma lako i jednostavno, a tu smo i mi i naš kol-centar da im pomognemo. Da se podsetimo, imunizaciju smo počeli od Doma za smeštaj i brigu o starim licima, sa lekarima i osobljem zaposlenim u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica i Domu zdravlja. Sutra se nastavlja imunizacija svih naših sugrađana koji to žele i prijavljeni su”, rekla je gradonačelnica.
Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag i načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić imenovani su za koordinatore procesa imunizacije stanovništva.
Kako je rekao dr Adil Elhag: „Sutra u toku prepodneva počeće vakcinacija protiv Kovida 19, do sad prijavljenih, sugrađana. Dve ekipe će ih pregledati i vakcinisati na punktu u Petoj zdravstvenoj stanici u Ulici Veljka Petrovića bb, od 8:00 h do 15:00 h. Reč je o Sinofarm vakcini kineskog proizvođača. Očekujemo da u toku dana dobijemo spisak zainteresovanih sa naše teritorije kao i samu vakcinu. Građani treba da znaju da će biti obavešteni od strane kol-centra koji je organizovan na nivou lokalne samouprave i dobiti sve potrebne informacije kad i gde da dođu ako bude potrebno biće organizovan i prevoz. Peta zdravstvena više neće biti kontrolna kovid ambulanta, zbog smanjenja broja pregleda kontrolni pregledi će se obavljati samo u Sedmoj zdravstvenoj u periodu od 7:00 h do 20:00 h, a kovid ambulanta u bolnici radi 24 sata.”
Načelnik Miroslav Jokić je rekao: „Punktovi neće biti problem i prepreka da se vakciniše svaki sugrađanin koji bude izrazio želju i koji bude spreman. To znači da će gradska uprava u saradnji sa Domom zdravlja otvoriti i učiniti dostupnom svaku zdravstvenu stanicu, u svakom naseljenom mestu. Naš cilj je da zaštitimo zdravlje naših građana, a kako kažu svi svetski zdravstveni stručnjaci, najbolji način za to jeste vakcinacija. Grad Sremska Mitrovica je dao potpunu logističku podršku Domu zdravlja kao nosiocu ove aktivnosti i u toku sutrašnjeg dana biće organizovan kol-centar za potrebe imunizacije, odnosno vakcinacije koji će našim građanima dati sve neophodne informacije za prijavu i sam postupak vakcinacije.
Takođe, gradska uprava je organizovala dovoljan broj službenika u našem Uslužnom centru koji će pomagati građanima da se prijave za vakcinaciju putem portala eUprave i na brojeve telefona koje su Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva dostavila našim građanima. Procedure ne mogu biti prepreka, punktovi ne mogu biti prepreka da se svi naši građani koji budu zainteresovani vakcinišu. Takođe, na svakom punktu Grad Sremska Mitrovica će obezbediti svu neophodnu logističku pomoć kako bi se proces imunizacije sproveo, pre svega bezbedno, a i adekvatno, brzo i u skladu sa propisima i procedurama za ovakvu aktivnost.”