Epidemiološka situacija i dalje vanredna

Prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje epidemiološka situacija ocenjuje se i dalje kao vanredna iako se registruje stabilizacija novoobolelih na jednom određenom nivou.
„Očekuje se i dalji pad i aktivnih i novozaraženih i mi svaki dan registrujemo sve manji i manji broj aktivnih slučajeva na teritoriji celog Sremskog okruga. U Sremskoj Mitrovici sa današnjim danom imamo 468 registrovanih aktivnih lica, novih lica od jučerašnjeg dana do danas 17, u Staroj Pazovi 321 lice aktivno i 8 novoobolelih, u Rumi 276 aktivnih i 6 novoinficiranih, u Inđiji 246 i u Irigu 37 aktivnih, a u tim mestima juče nije bilo inficiranih, u Šidu 85 aktivnih registrovanih lica i jedno lice novoinficirano, u Pećincima 109 aktivnih lica i novoinficirana dva lica. Ukupno u Sremskom okrugu 34 lica novoinficirana u prethodnom danu, a u ovom trenutku 1.542 aktivna lica na kovid infekciju. Predloga zasamoizolaciju Ruma 278, Sremska Mitrovica 471, Inđija 250, Šid 87, Stara Pazova 325, Pećinci 111, Irig 40, ukupno 1.562 lica, kao što vidite beleži se kontinuirani pad”, dodala je dr Zec Petković.
U Kovid bolnici Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, nalaze se 134 pacijenta, od kojih je 101 pozitivan, 78 čekaju svoje nalaze, na respiratoru je 12 pacijenata, rekao je dr Dragan Malobabić, vd direktora Opšte bolnice.
Kako je ocenio dr Malobabić: „Broj pacijenata se menja, otprilike stalno imamo blagi pad ali taj pad nije onakav kakav bi mi najviše voleli, a to je da ih nema više. Pregledano je 68 pacijenata za 24 sata i svi ovi izneti brojevi i dalje zahtevaju povećano angažovanje osoblja Opšte bolnice na lečenju tih pacijenata, odnosno otežavaju pružanje usluga bolnice u domenu lečenja i praćenja bolesti koje nisu kovid. Mislim da mere koje su doneli krizni štabovi pokazuju svoje efekte i da će sada, upareni sa vakcinacijom koja je osnovna mera za borbu protiv ove bolesti, dovesti do toga da uđemo u neku mirnu zonu i da se bolnica vrati na svoj redovan način rada.”
Zainteresovani za vakcinaciju mogu da se prijave preko portala eUprava, a od sutra će moći da se prijave i lokalnom kol-centru.