Održan radni sastanak povodom prenosa moštiju Svetog Varnave

Održan je radni sastanak na salašu Porto Vilađo u Laćarku povodom manifestacije „Svelaćarački sabor“ radi informisanja meštana i dogovora oko organizacije „Svelaćaračkog sabora“.

Svelaćarački sabor održaće se u subotu 23. septembra u organizaciji Hrama Svetog Arhangela Gavrila i Mesne zajednice Laćarak a uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Domaćin radnog sastanka je bila porodica Mataruga.

Tom prilikom biće prenete mošti svetitelja Varnave i Laćarak će tako postati jedno od retkih ako ne i jedino selo u čijoj crkvi će se nalaziti deo moštiju svetitelja. Mošti ovog sveca nalaze se u manastiru Beočin.

Sveti Varnava Hvostanski je zaštitnik i patron Svetosavske omladinske zajednice u Laćarku, Hrama Svetog Arhangela Gavrila kao i svih meštana ovog sela. Ono po čemu izdvajaju baš ovog sveca i čije će mošti biti prenete u Laćarak jeste njegova humanost i dobra dela koja je činio za siromašne i beskućnike.

Sveti Varnava rođen je 1914. godine u Geri u SAD, a posle drugog razreda osnovne škole, zajedno sa roditeljima se seli u Sarajevo. Za episkopa je izabran 1947. godine kada je od tadašnje vlasti uhapšen i osuđen na 11 godina zatvora u Zenici a kasnije i u Sremskoj Mitrovici.

Sveti Varnava je bio izuzetna ličnost, hrabri borac za isitnu i pravdu i veliki rodoljub.