Održani 42. „Jastrebićevi književni susreti“

U Vašici, pored Šida, održani su 42. „Jastrebićevi književni susreti“ kojima je obeležena godišnjica smrti najpoznatijeg Vašičana, književnika Blagoja Jastrebića, koji je tragično stradao.

Nakon posete njegovom grobu na seoskom groblju, prigodan program nastavljen je u dvorištu Osnovne škole „Vuk Karadžić“. 

Stihove su govorili pesnici iz Vrbasa, Blagoje Baković i Miroslav Aleksić, te članovi Udruženja pisaca „Janko Veselinović“ iz Bogatića, Srpskog umetničkog društva iz Beograda i Književne zajednice Šid.

Kulturno – umetnički program uveličali su mlađa grupa SKUD „Sveti Sava“ iz Šida, pod rukovodstvom Branislava Nikolića i vokalna solistkinja Jovana Petrović uz pratnju Narodnog orkestra na čelu sa Darkom Galonjom, učenice vašičke škole koje pripremila nastavnica srpskog jezika Gorana Nikolić, te učiteljica Nevena Kovačević.

Program je vodila Nataša Kolar, o ozvučenju je brinuo Goran Žilić, a o narodnoj nošnji folkloraša Borislava Bibić.

Blagoje Jastrebić, bio je srpski književnik, esejista i glavni urednik izdavačkog preduzeća „Prosveta“.

Poznat je po knjizi „Crven ban“ koja je izazvala kontraverze i kritike, jer je u njoj prikazao odabrane erotske pesme koje je prikupio Vuk Karadžić.  Jastrebić bio napadan da je prikazao Vuka na nedoličan način, dok je on svoje stavove branio  time da „sve to pripada narodu i kulturi ovog naroda“.

Bio je član Udruženja književnika Srbije.

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Šidske kulturne priče” koji sufinansira Opština Šid. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.