Otvorena izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”

Danas u Muzeju Srema je otvorena izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“. Brojne fotografije i dokumenta godinama je prikupljao pukovnik Nikola Nik Ilić, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Fotografije svedoče o vremenu u kome je britanska vojska bila jedna od saveznica Jugoslaviji u borbi protiv fašizma.

Otvaranju su prisustvovali zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, načelnik Gradske uprave za sport i kulturu Vasilj Ševo, predsednik Britanskog saveta u Srbiji Piter Braun,  pukovnik Nikolas Nik Ilić, vojni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva pri Ambasadi Velike Britanije, direktor Muzeja Srema Andrija Popović i zamenik predsednika Skupštine dr Danijel Babić.

Izložbu u Muzeju Srema otvorio je Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za sport i kulturu rekavši: „Srpski narod dobro pamti veliki doprinos Velike Britanije u borbi protiv nemačkog okupatora na ovim prostorima. Izložba pokazuje i odnosi se na srpske žrtve, na britanske Jedinice specijalne operacije, kao i na sve ostale koji su pružili veliku pomoć jugoslovenskim narodima da odbrane svoju otadžbinu. Nama saradnja sa Velikom Britanijom itekako odgovara, samo ne saradnja u ratnom ili vojnom obliku, ona saradnja koju smo mi hteli sa Velikom Britanijom, uostalom, kao i sa svim zemljama i narodima sveta, je saradnja u građenju odnosa pogotovo prijateljskih, ekonomskih i svih ostalih odnosa za dobrobit svih nas.”

Direktor Britanskog saveta za Srbiju i Zapadni Balkan, Piter Braun  (Peter Brown) je rekao povodom ove izložbe: „Britanski savet radi u tri glavne oblasti, to su učenje engleskog jezika, umetnost, kultura i obrazovanje. Naša glavna misija je da gradimo veze, da izrađujemo poverenje između Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Stoga mi je izuzetno drago  i veliko zadovoljstvo što sam danas ovde, prvi put u Sremskoj Mitrovici na otvaranju ove izložba jer ova izložba radi upravo ono što sam rekao gradi veze povećava razumevanje o odnosima između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva”.

„Izložba svedoči o periodu kada su se interesi Velike Britanije i interesi srpskog naroda preklopili na jedan sjajan način i kada smo se zajedno, kao saveznici, borili protiv jednog velikog zla koje je nacizam, odnosno fašizam. Zadovoljstvo mi je što su sa nama na otvaranju gospodin Braun vojni ataše Ilić pri britanskoj Ambasadi u Srbiji”,  rekao je Andrija Popović direktor Muzeja Srema.

Pukovnik Nikolas Nik Ilić, vojni ataše pri Britanskoj ambasadi u Beogradu i autor izložbe  rekao je o nešto više o samoj postavci: „Ranije smo na nekoliko izložbi pokazali aktivnosti Britanaca u Prvom svetskom ratu. Za nas u Velikoj Britaniji, može se reći da je bilo zaboravljeno šta se dešavalo ovde, u Srbiji, tokom Prvog svetskog rata i na Solunskom frontu. Zato smo sad odlučili da prenesemo sliku tačno šta se dešavalo ovde u Drugom svetskom ratu jer je takođe dosta toga zaboravljeno.”

„Tokom celog rata u Srbiji i Jugoslaviji bio je stalan otpor protiv fašizma. Zbog toga smo mogli kao saveznici, ne samo da pobedimo u severnoj Africi protiv Romela, nego i da oslobodimo celu Italiju i celu Zapadnu Evropu. Zbog događaja 27. marta i 6. aprila Hitler je morao da zaustavi svoje planove protiv Sovjetskog Saveza. To ga je koštalo Drugog svetskog rata jer nije došao do Moskve, do zime, sve ostalo je istorija. Zbog toga smo došli ovde u jedan grad gde se hiljade i hiljade ljudi žrtvovalo za slobodu, ne samo u otporu, da li su bili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini ili Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, nego takođe zbog politike, u to vreme Nezavisne države Hrvatske. Zato je bitno da se ova piča širi da se ne zaboravi. Oduševljen sam kako u isto vreme imamo dve izložbe o istoj temi, što u stvari znači zajedničku borbu za slobodu”, dodao je pukovnik Ilić.

Pukovnik Nikolas Nik Ilić, vojni ataše poklonio je Muzeju Srema plaketu sa grbom vojske Velike Britanije.

Pokrovitelj izložbe je Ambasada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu.

Izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ će trajati do 18. maja. Posetioci mogu da je posete svakim radnim danom u periodu od 07 do 15 časova, kao i vikendom od 09 do 17 časova.