Otvorena izložba eksponata “Sirmium kroz vekove”

U Galeriji “Lazar Vozarević” otvorena je izložba eksponata “Sirmium kroz vekove”.

Izložba je realizovana u saradnji Centra za kulturu “Sirmiumart”, Ronilačkog kluba”Žuta foka” iz Sremske Mitrovice uz podršku Gradske uprave za kulturu i sport.

Izložba predmeta od drveta, nameštaja i slika biće otvorena u izložbenom prostoru u potkrovlju Galerije „Lazar Vozarević” tokom celog leta.

Zoltan Hegediš direktor Centra za kulturu „Sirmijumart” rekao je: “Ovaj projekat već dugo se priprema u saradnji sa Ronilačkim klubom „Žuta foka” ali zbog epidemije nisu mogli ranije da ga realizuju. S druge strane možda je to i dobro jer se cela priča složila, neki novi artefakti su izvađeni i obrađeni, sad je ova izložba još bogatija, nego što je trebalo da bude prošle godine, letos, kad smo planirali ovaj projekat. To je jedna priča koju planiramo da nastavimo i u nekom drugom obliku i obimu, u narednom periodu. Ovo je prva izložba ovog tipa, a ima i nekih novih ideja ali o tome kasnije. Zahvaljujem se Gradskoj upravi za kulturu i sport na podršci, svima koji su učestvovali u pripremama i organizaciji izložbe. Saradnici su u ovim teškim uslovima, pri visokim temperaturama podneli baš velik teret i upućujem još jednom zahvalnost i čestitke svima koji su pomogli. Izložba je otvorena i možemo smatrati da je ovo, sad već, stalna postavka jer ona će tu biti do daljnjeg. Posetiocima se preporučuje, zbog epidemijskih uslova, da dolaze u malim grupama. Poručio bih našim sugrađanima da dođu da pogledaju i da uživaju u ovoj izložbi”.

„Trebalo bi dela sama sve da kažu, pokušali smo da napravimo ambijent koji će sam za sebe da vam sve kaže. To je već više trideset godina trajanja našeg kluba. To što smo pokazali na ovim slikama, na ovim komadima nameštaja vredno je pažnje i trebalo bi da to ljudi vide. Svakoj stvari smo se posvetili kao nekom eksponatu i od toga smo probali da napravimo upotrebni ili umetnički predmet. Oslikali smo jedan deo predmeta i to je priprema za izložbu koja će biti u kripti Hrama Sveti Sava koju imamo dogovorenu od pre par godina. Imaćemo izložbu i na Kritu u jednom predivnom gradu Retimnu i verovatno i drugde. Oslikali smo naš grad Sirmijum, hrišćanske svetitelje Irineja, Dimitrija, Anastasiju i most koji je bio na toj reci. Sve to na našem drvetu koje smo pronašli u Savi, nastalo je kao plod dugogodišnjeg rada jedne grupe ljudi. Želim vam samo da uživate”, rekao je Branimir Pavlović Žuti idejni vođa Ronilačkog kluba “Žuta foka” iz Sremske Mitrovice.

Prethodni tekstNOĆ KNJIGE – BIBLIOTEKA “GLIGORIJE VOZAROVIĆ, 18-19. JUN 2021. GODINE – POPUST OD 40% NA GODIŠNJU ČLANARINU
Sledeći tekstOBAVEŠTENJE: Prekid u isporuci električne energije