Otvoreno NOVO igralište za decu u naselju Matije Huđi

Danas je svečano otvoreno novo igralište za decu u naselju Matija Huđi, kao druga faza radova na uređenju ovog dela grada.

Atraktivno igralište uređeno je novim mobilijarom. Novo dečje igralište sastoji se iz dva dela, jedan deo igrališta je za decu od dve do deset godina a mini teretana namenjena je deci starijoj od 12 godina.

Najstarije naselje u Sremskoj Mitrovici konstantno se podmlađuje, jer u okviru njega postoje osnovna škola, kao i vrtić sa jaslicama, rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović prilikom otvaranja i dodala: „Počeli smo sa uređenjem stambenog naselja Matije Huđi tako što smo pijacu, koja je bila na ovom platou, pomerili na drugo, pogodnije i prometnije mesto, na zadovoljstvo i prodavaca, i kupaca, tako da nam je ovaj prostor ostao slobodan za izgradnju dečjeg igrališta što smo danas i ostvarili.”

„Sledeći korak u uređenju naselja koji planiramo je rekonstrukcija saobraćajnica, dogradnja puteva i pešačkih staza i ono što je najvažnije za ovaj deo naselja, atmosferska kanalizacija. Projektno tehnička dokumentacija za nju se već radi i za taj posao smo dobili pet miliona dinara od nadležnog pokrajinskog sekretarijata i veći deo od Grada Sremska Mitrovica”, istakla je gradonačelnica.

Najavila je da će se praviti dečja igrališta u narednom periodu i u drugim delovima našeg grada. Ocenila je da je ovo igrališta urađeno po standardima Evropske unije, vodeći računa prvenstveno o bezbednosti dece.

Mural površine 126 kvadratnih metara, oslikan na igralištu, sadrži 4 interaktivne igre-lavirint, školice, skakanje po lokvanjima i gađanje mete. Rađen je u duhu street art-a, upotpunjen ‘doodle art’-om, specifičnoj dizajnerskoj šemi, sačinjenoj od mnoštva neobičnih oblika. Kao inspiracija za doodle art, upotrebljeni su autorski radovi Nemanje Golića, polaznika škole „Edukativni centar Kardaš Art“.

Autori murala su Vojislav Krstić i Milan Kardaš, dva umetnika lokal-patriote, koji su se već nekoliko puta dokazali sa svojim radovima i delima u svom gradu. Obojica su odrasli u naselju Matije Huđi.