Pavlović: Sredstva od ukinutih odborničkih naknada biće preusmerena za dobrobit građana

Na današnjem zasedanju Skupštine grada Sremska Mitrovica, donesena je jednoglasno odluka da se odborničke naknade ukinu.

Ta odluka stupa na snagu 1. januara 2024. godine, a za nju je glasalo 45 odbornika na zasedanju, tačnije svi prisutni od ukupno 61 odbornika koliko čini skupštinski saziv u lokalnoj Skupštini.

Ovim povodom Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada na čiju inicijativu se i glasalo za ovaj predlog da se ukinu odborničke naknade, rekao je za medije da nije finansijski momenat bio važan za donošenje ove odluke.

„Upravo su ukinute odborničke naknade, Skupština grada je donela odluku kojem se ukidaju naknade odbornika. Mogu samo reći da je odluka doneta jednoglasno. Ukupno u lokalnom parlamentu ima 61 odbornik, a naknada je iznosila po odborniku 20.000 dinara, plus porezi i doprinosi što ovaj grad na mesečnom nivou košta 2 miliona dinara a na godišnjem 24 miliona dinara. Mi ćemo u narednom periodu odlučiti gde ćemo preusmeriti sredstva, da li na dečija igrališta čiju smo rekonstrukciju započeli i izgradnju novih. To je jako veliki posao ali ima preko 100 igrališta u gradu, i molim za strpljenje gradjane u ulicama u kojima igrališta još nisu urađena, to su recimo ulice Jovan Dučića, Gajeva, itd.“ istakao je Pavlović.

„Moram da istaknem da nije finansijski momenat nešto što nas je navelo da donesemo odluku o ukidanju odborničkih naknada. Mislim da smo se malo udaljili od osnovne suštine odboničkog poziva, zaboravili smo da je odbornik biti čast i da su neki ljudu dali poverenje nekoj političkoj stranci a ta politička stranka je dala poverenje nekom da bude odbornik i nikakav materijalni stimulans ne može biti važniji od poverenja. Odbornik je biti čast, u lokalnom parlamentu ih ima 61 i motivi za taj poziv ne smeju biti materijalni. Ovo što smo uradili je vrlo važno, pogtovo za budućnost, za novi saziv lokalnog parlamenta. Pokušavamo da vratimo u život odbornički poziv na mesto koje mu i pripada“, rekao je predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica.