Peti most na Dunavu: Deo Fruškogorskog koridora koji će spojiti obale Bačke i Srema

Foto: Vojvodina uživo
Novi Sad je jedan od retkih gradova koji trenutno gradi čak dva nova mosta. U toku su intenzivni radovi na takozvanom petom novosadskom mostu na Dunavu, koji će spojiti obale Srema i Bačke.

Kako teku radovi, možete pogledati u videu portala Vojvodina uživo ispod:

Ovaj most je drugi po veličini objekat, na trasi Fruškogorskog koridora, nakon tunela Iriški venac.

Fruškogorski koridor je brza saobraćajnica sa ukupno četiri kolovozne trake (po dve u jednom smeru) koji će spojiti Novi Sad i Rumu. Trasa se dalje nastavlja ka Šapcu i Loznici, a preko ove saobraćajnice, Novi Sad će biti spojen i sa autoputem E-70 Beograd-Zagreb.

Ukupna dužina Fruškogorskog koridora ja 47,7 kilometara.

Peti most na Dunavu, biće dugačak 1766 metra i povezaće Petrovaradin sa autoputem E-75. Ovaj most imaće i tranzitnu ulogu za teretni saobraćaj, tako da kamioni koji su u tranzitu, više neće prolaziti kroz Petrovaradin i Novi Sad.

Foto: Vojvodina uživo

Glavni izvođač radova je kineska kompanija “China Road and Bridge Corporation” (CRBC). Most kao i ceo projekat Fruškogorskog koridora, finansira se iz kredita kineske banke za razvoj.

Nakon izgradnje, novi tranzitni most biće najbrža veza između autoputeva E70 i E75, koji će rasteretiti saobraćaj kroz najveći grad u Vojvodini.