Pitanje je vremena kada će buknuti epidemija. Prijavljeni su novi slučajevi virusa

Foto: Wikipedia

Nakon Beograda, male boginje potvrđene su i u Novom Sadu. Od početka godine registrovana su četiri slučaja morbila u Srbiji. Epidemiolozi kažu da je godinama unazad mali obuhvat vakcinisane dece vakcinom koja štiti od te zarazne bolesti, te da je stvoren veliki rezervoar osetljivih osoba.

U Beogradu su potvrđena tri slučaja malih boginja, kod tinejdžera (15) i njegove majke, kao i kod deteta od osam godina. U Novom Sadu morbile su potvrđene kod odrasle osobe (46), koja je nepotpuno vakcinisana.

“Pacijent iz Novog Sada je na kućnom lečenju, bez komplikacija bolesti. Epidemiološka služba sprovodi ispitivanja kontakata obolele osobe i svi kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor”, kaže za Euronews Srbija prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Dodaje da je pooštren epidemiološki nadzor u pokrajini, kao i u svim delovima Srbije prema uputstvu Instituta za javno zdravlje Srbije.

Molimo sve roditelje, koji do sada nisu vakcinisali svoju decu, da ih odvedu na vakcinaciju kod svog izabranog pedijatra u cilju suzbijanja moguće epidemije malih boginja u AP Vojvodini i Gradu Novom Sadu“, naveo je on.

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže da je u Srbiji “crvena lampica” upaljena kada saopšteno da je pao obuhvat vakcinisane dece.

“Ukoliko se ne vakciniše dovoljno dece pitanje je vremena kada će buknuti epidemija. Virus malih boginja je najzarazniji virus koji postoji. Pad broja vakcinisane dece je morao da bude alarm za uzbunu”, naveo je on.

Otpornost na virus morbila stiče se na dva načina- vakcinacijom i prirodnim zaražavanjem. Kod prirodnog zaražavanja nikada se ne zna kakav će biti ishod bolesti, jer su moguće komplikacije u vidu zapaljenja pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa i smrtnog ishoda. Srbija je visoku cenu platila 2017/18 godine kada je potvrđena zaraza kod 5.800 ljudi, a umrlo je 15 osoba.

Prof. Radovanović kaže da se stvorio veliki rezervoar osetljivih osoba i da je pitanje vremena kada će bolest buknuti među njima.

“Ako se godišnje rodi 60.000 dece a obuhvat MMR vakcinom je, recimo, 88 odsto, to znači da nam svake godine oko 7.500 dece bude nevakcinisano. Svake godine po 7.500 nevakcinisanih za četiri godine to je 30.000 nevakcinisanih. To je ogroman rezervoar osetljivih osoba. Samo je pitanje vremena kada će bolest javiti u takvoj populaciji”, objašnjava on.