Nova pomoć države za energetsku sanaciju stambenih zgrada! Evo šta pokrivaju subvencije i ko i kako može da se prijavi

Foto: Steva Bijelkić

Prošle godine u Srbiji je broj građana koji sami proizvode struju povećan čak sedam puta, a mnogi su za solarne panele iskoristili državne subvencije.

Novi krug podrške domaćinstvima i za to i druge mere energetske efikasnosti gradovi će pokrenuti do proleća.

Trenutno je toku je i realizacija prvog projekata energetske sanacije čitavih stambenih zgrada. U protekla tri javna poziva, državne subvencije za zamenu stare stolarije, kotlova ili izolaciju iskoristile su 24.000 domaćinstava. U Vladi računaju da će se kroz petogodišnji program podrške taj broj utrostručiti.

“Ranije mi je bila drvena stolarija sada sam stavio pe-ve-ce. I zaista osećam da je dosta bolje u stanu, nema više duvanja, nema više hladnoće”, navodi jedan od anketiranih graćana, dok njegova sugrađanka kaže da je izolacija zgrade jako bitna.

Subvencija pokriva do 50 odsto troškova, a građani mogu istovremno konkurisati za zamenu stolarije, kotlova, izolaciju i postavljanje solarnih panela.

Do sada je samo solarne panele na krovove instaliralo 2.700 domaćinstava i preduzetnika.

“Ohrabrujemo građane da ako se prijave za dve mere, da će imati i 65 odsto subvencija ukupno. I proces priključenja je znatno ubrzan. Radićemo još na merama i procedurama da budu još efikasnije i da pre svega građani imaju interes i finansijsku pomoć od strane države ukoliko se odluče na ovaj korak”, navodi Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Prvi put u našoj zemlji pokrenut je i projekt energetske obnove čitavih stambenih zgrada. Za te subvencije mogu konkurisati isključivo stanari starih zgrada priključenih na toplane, jer su one i najveći rasipnici energije.

Do kraja februara biće završeno prijavljivanje u svih 16 gradova i opština, a do sada se prijavilo 1.500 stambenih zajednica.