Počela je „Cvetna nedelja“: Izbegavajte zabave i odlazak na put, a ispoštujte ova običaj zarad napretka i zdravlja

foto Pixabay

Danas je počela šesta nedelja Vaskršnjeg posta, u narodu poznata i kao Cvetna nedelja. Odmah za njom sledi i sedma, poslednja, sedmica posta kada se slavi Vaskrsenje Isusa Hrista. Običaji nalažu da svi ove sedmice „zavirimo u svoje srce“, te da se pokajemo i tako pripremimo za najveći hrišćanski praznik koji je pred nama.

Ova nedelja Velikog posta posvećenja je sećanju na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Taj praznik naziva se Cvetna nedelja ili Vrbica, zbog običaja da se na taj dan osvećuju palmine grančice, koje kod nas zamenjuju grančice vrbe.

U Cvetnoj nedelji devojčice i devojke svakoga dana odlaze na livade i beru poljsko cveće, kojim kite kuće i dvorišne zgrade sa spoljne strane. Najčešće se kiti margaretom i krasuljkom. Negde se devojke opasuju vrbovim prućem, a momci mladom koprivom.

U šestoj sedmici velikog posta kreče se i voćke, međutim ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda.

Na praznik Cveti, postoji običaj da se od cveća i vrbovih grančica pletu venčići koje stavljamo na glave ili čuvamo u domu kako bi smo privukli napredak i zdravlje.

U Kupreškom polju u jednom od dana Cvetne nedelje, žene uberu onoliko krasuljka koliko ima ukućana, pa zadenu cveće uveče kod vrata. Ubrano cveće se ne unosi u kuću.

Juče je završena peta nedelja, tzv. Gluvna nedelja, Velikog posta. Naziv je dobila po tome što je post uveliko u toku i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vreme.

Od davnina važi pravilo među vernicima da treba da se izbagavaju zabave, izbegava se odlazak na put i ne rade se veliki fizički poslovi. Tokom ovog perioda vernici se posvećuju molitvi, duhovnom podvigu i pokajanju.