Pojavila se nova SMS prevara, budite oprezni

U našoj zemlji često se upozorava na svakojake prevare, a najnovija javila se početkom jula meseca.

Naime, građanima masovno stižu poruke sa nepoznatih brojeva koji nude online poslove sa nerealnim zaradama, piše Blic Biznis.

 Hteo bih da ti ponudim posao. Ja sam istraživač tržišta, naša kompanija se bavi istraživanjem tržišta kako bi pomogla turističkoj industriji u Srbiji i zapošljava online zaposlene. Želio bih sa vam podjeliti posao za zarađivanje dnevnog prihoda. Mogu li dobiti malo vremena da ovo objasnim – piše u poruci koja građanima stiže iz Moldavije, čiji je pozivni broj +373.

Ovo nije izolovan slučaj ovakvih prevara, kako postoje i oni gde se na Whatsappu nudi jednostavan poslić na internetu, opet u turizmu, ali ovog puta iz Poljske.

– Zdravo MI smo Trip Hotel Services LTD, dobro vođena kompanija koja se bavi zapošljavanjem. Posao je jednostavan, traje posla sata dnevno, nema vremenskog ograničenja i može se raditi od kuće uz pomoć mobilnog telefona ili računara. Na poslu možete da zaradite 4.800 zlota dnevno (oko 1.120 evra), a sve uplate se izmiruju istog dana – stoji u poruci.

Odakle prevarantima naši brojevi telefona?

Mikica Ivošević, stručnjak za sajber bezbednost i CTO u kompaniji Abstrac DOO, istakao je za Blic Biznis da prevaranti naše brojeve telefona i e-mail-ove kupuju online na „deep web-u“.

– To se dešava kroz hakovane baze, npr. neki sajt u Srbiji je hakovan, i ima bazu od 100.000 korisnika i neko odluči da oglasi to na crnom tržištu. Neke od tih prevara su takve da idu masovno, a neke su ciljane, tačno određena niša. Na primer prikupe se podaci o svima koji se bave sportom i imaju e-mailove i brojeve telefona sa sajtova koji su povezani sa sportom. Neke od tih baza se prodaju, neke su javno dostupno – objasnio je Ivošević.

Ukoliko ovakva poruka nađe put do vašeg telefona, savet je da je ignorišete, jer ste svakim sledećim korakom u većem riziku da vas prevare.