Postavljanjem biste Ruma se odužuje svom slavnom filmadžiji Mister Vorkiju

Foto: https://vorkyteam.rs/sr/slavko-vorkapic/

Nezavisni Kino klub „Vorky team“ Ruma podneo je inicijativu, a Skupština opštine Ruma odobrila postavljanje spomen biste Slavka Vorkapića Vorkija u centru grada. Slavko Vorkapić, u svetu filma poznat kao Mister Vorki, rođeni Dobrinčanin, bio je jedan od vodećih svetskih filmskih montažera. Njegova škola montaže filmskih sekvenci i danas se koristi u holivudskim filmovima. Njemu u čast Kino klub „Vorky team“ Ruma duži niz godina u Rumi organizuje međunarodni festival jednominutnog filma, gde su prikazivani i ocenjivani filmovi sa svih kontinenata.

“Slavoljub Slavko Vorkapić rođen je 17.marta 1894.godine u Dobrincima, a umro je u Mihasu-Španija 20.oktobra 1976.godine. Bio je američki filmski teoretičar, montažer i reditelj srpskog porekla, dugogodišnji profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije; predavao je i na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Zastupnik shvatanja filma kao specifičnog i autohtonog medijuma koji se može tumačiti sa stanovišta psihologije geštalta, on u filmu vidi dinamično-plastični vizuelni potencijal nezavisan od pozorišta, literature ili bilo koje druge umetničke discipline. Kao stvaralac poznat po sekvencama takozvane “stvaralačke montaže” u holivudskim filmovima drugih reditelja iz tridesetih i četrdesetih godina. Samostalno je režirao, pored niza dokumentarnih filmova, i eksperimentalna ostvarenja “Život i smrt holivudskog statiste, broj 9413”, “Fingalova pećina”, “Šuma šumori” i jugoslovenski dugometražni igrani film “Hanka” (1955)”, kaže Dragan Cakić, predsednik Kino kluba “Vorky team” Ruma.

Foto: https://vorkyteam.rs/sr/slavko-vorkapic/

Krajem 1920. pružila mu se prilika da putuje u Ameriku i to luksuznim brodom “Il de Frans”, kao čistač palube. Svejedno, glavno je bilo stići u Njujork, a odatle u San Francisko i najzad 1921. u Holivud, i sve do 1927. godine njegovi planovi će se ostvariti samo delimično i retko. U prvo vreme bavio se slikarstvom i imao izvesnog uspeha, pa je čak jedno vreme izgledalo da će napustiti film. Tek je 1927. godine, u saradnji sa Florijem, uspeo da ostvari prvi film “Život i smrt holivudskog statiste broj 9413”. I ta filmska satira, donela je prvo priznanje i pomalo slave i uspeh. Odmah sutradan “Paramaunt” ga je angažovao kao “specijalistu” za umetničku montažu i umetničke efekte.

Foto: https://vorkyteam.rs/sr/slavko-vorkapic/

Godine 1948, postao je profesor filmske katedre na univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu. Na poziv jugoslovenskih vlasti, 1952. godine Slavko Vorkapić se vraća u Jugoslaviju. Postaje umetnički konsultant, član umetničkog saveta Avala filma i redovni profesor na beogradskoj Akademiji za pozorište i filmsku umetnost.

U režiji Slavka Vorkapića, 1955. godine, snimljen je film Hanka. Radi se o prvom filmu sa prostora Jugoslavije koji je bio nominovan za Zlatnu palmu u Kanu. Autori scenarija su bili Isak Samokovlija i Slavko Vorkapić, na osnovu istoimene novele Isaka Samokovlije.

Foto: https://vorkyteam.rs/sr/slavko-vorkapic/

„Postavljanjem biste Slavku Vorkapiću odaćemo počast velikom umetniku, našem zemljaku, značajnom Dobrinčaninu, a Ruma kao varoš u srcu Srema potvrdiće da zna da ceni prave vrednosti, a samim tim bista Slavku Vorkapiću imaće i kulturološku i istoijsku vrednost“ rekao je Dragan Cakić.

Bista je rad rumskog vajara Branislava Crvenkovića i planirano je da bude postavljena ispred Kulturnog centra. Isti umetnik radio je i spomen ploču postavljenu na Vorkijevoj rodnoj kući u Dobrincima, Za bistu su sredstva obezbeđena iz budžeta Opštine Ruma putem konkursa.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.