Predsednik Opštine Šid i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede oblišli nevremenom ugrožena područja

Predsednik Opštine Šid, Zoran Semenović i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišli su useve i zasade teško pogođene olujom 19. jula 2023.godine na teritoriji opštine Šid.

Ministarka je ovom prilikom istakla da će država posredstvom Vlade stati iza ugroženih poljoprivrednih proizvođača, kao i to da će na današnjoj sednici Vlade biti formirana radna grupa čije delovanje će biti usmereno na posledice elementarne nepogode izazvane klimatskim promenama koja nas je zadesila u prethodnom periodu.

Foto: Opština Šid

Predsednik Opštine i ministarka apelovali su ovim putem na sve građane koji beleže štetu, da se prijave komisiji lokalne samouprave, kako bi Opština i Ministarstvo u saradnji, što pre izašli pred Vladu sa molbom za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Opština Šid

Konstatovano je da su na najjačem udaru oluje bile ratarske kulture kukuruz i suncokret, zasadi jabuke, kruške, šljive, lešnika, kao i proizvodnja u zaštićenom prostoru. Na teritoriji opštine Šid mnogo je područja ugroženih poput voćnjaka Zorana Grozdanića i Aleksandra Rašića, čiji su nepregledni zasadi kruške i jabuke pretrpeli dugoročnu štetu, nesaglegidivih razmera, uprkos najboljoj fizičkoj zaštiti.

Foto: Opština Šid

„Na teritoriji opštine Šid, na preko 10 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, preko hiljadu hektara voćnjaka i vinograda, pretrpljena je gotovo stopostotna šteta, a procene sežu i preko 14 miliona evra. Naša komisija je konstantno na terenu, obilazi ugrožena područja i beleži nastalu štetu. Uz posledice oluje, našu Opštinu dodatno opterećuje pojava afričke kuge svinja u naseljenim mestima Morović, Višnjićevo i Jamena koja preti da ugrozi stočarsku proizvodnju“, istakao je predsednik Opštine Šid Zoran Semenović.