Stiže još superćelijskih oluja u Srbiju

Foto: MOJ GRAD SM/ Jelena Brkić

Meteorolog Slobodan Sovilj govorio je o aktuelnim vremenskim prilikama, ali je i dao prognozu za naredni period.

Povodom nedavnih nepogoda, Sovilj je naglasio da se često dešava da ljudi zaborave na prošle slične situacije kad se suoče sa novim izazovima.

Upozorio je da su se nepogode i ekstremne vremenske prilike, poput grada, dešavale u prošlosti, ali da brzo nestaju iz kolektivnog pamćenja.

„Mi se onda podsetimo takvih situacija koje su se događale u prošlosti. Krupan grad takvih veličina, od pet do deset centimetara, kao što je to bilo u prethodnom periodu, ne pada baš svake godine na teritoriji Srbije“, rekao je Sovilj.

Dodao je da se za stvaranje takvih vremenskih pojava moraju ostvariti posebni uslovi, ali da je zabrinut jer se s povećanjem temperature povećava i rizik od učestalih nepogoda.

„Kad nam iz Evrope stiže taj frontalni talas, uzrokuje pad temperature za oko 5 stepeni, ali što su veće temperature veći je i rizik od novih nepogoda. Superćelijske oluje moguće su sredinom avgusta, pošto očekujemo da druga i treća dekada sledećeg meseca budu s temperaturama iznad 35 stepeni“, rekao je Sovilj.

Meteorolog je istakao i da se očekuje da količina padavina u avgustu bude u nivou višegodišnjeg proseka.

Sovilj je uputio apel javnosti da bude svesna i odgovorna u vezi sa ekstremnim vremenskim pojavama i zaštiti od šumskih požara. U skladu s tim, podsetio je da je važno ne zaboraviti prošle vremenske ekstreme kako bismo bili spremni za ono što nas može očekivati u budućnosti.