Preliminarne liste za fakultete: Krhko znanje srednjoškolaca

Foto: Tanjug

Rezultati prijemnih ispita za dobijanje indeksa pokazali su nizak nivo znanja maturanata. Na Medicinskom fakultetu 50 vukovaca ostalo ispod crte. Najviše maturanata sa 100 poena ima na ETF.

Prijemni ispiti na fakultetima su završeni, a konačna rang lista primljenih brucoša biće objavljena najkasnije do 11. jula. Međutim, preliminarne liste koje su objavili neki fakulteti, pokazuju da nivo znanja naših srednjoškolaca nije za pohvalu.

Na preliminarnoj listi Medicinskog fakulteta niko nije osvojio maksimalnih 100 poena. Ispod crte je ostalo čak 50 vukovaca, dakle srednjoškolaca koji su sve četiri godine imali sve petice.

Neki od odlikaša iz srednje škole osvojili su svega 11 poena – pet iz biologije i šest iz hemije. Ima i onih sa 12 bodova, po šest iz oba predmeta, ali ima kandidata koji su iz hemije osvojili svega pet poena, od maksimalnih 30.

Na Filološkom fakultetu, za studijske programe za nastavnike, prijavili su se i učenici koji su u srednjoj školi imali dovoljan uspeh.

Tako će na programu Srpska književnost i jezik na samofinansiranje biti upisano dvoje kandidata koji su u prvom razredu srednje bili dovoljni đaci, do četvrtog su se popravili pa im je prosek bio oko trojke. Na studijskom programu Srpski jezik i književnost na samofinansiranje će se upisati i četvoro kandidata koji su u srednjoj školi prolazili dobrim uspehom, a najslabiji od njih je na prijemnom je, od maksimalnih 60, osvojio svega 11 poena.

S druge strane, na grupi Jezik, književnost i kultura (studije stranih jezika) na Filološkom fakultetu, petoro kandidata ima svih 100 poena, a prvi na listi upisaće kineski jezik

Brucoši sa najviše znanja, upisaće Elektrotehnički fakultet. maksimalnih sto bodova ima 33 kandidata na studijskom programu elektrotehnika i računarstvo i još 22 na smeru softversko inženjerstvo.

Poslednji na listi koji “upadaju” na budžet na smeru softversko inženjerstvo imaju po 96,4 poena.

Na pravnom fakultetu sto poena osvojilo je sedam kandidata.

Na Rudarsko-geološkom fakultetu jedan budući brucoš osvojio je sto poena. Tamo se, inače, prijavilo samo 128 srednjoškolaca, iako je bilo 316 mesta.

Na Bogoslovskom pravoslavnom fakultetu svi kandidati će se upisati na budžet.

Ove godine ima 4500 kandidata više nego što ima mesta na fakultetima.