Prof. dr Milan Ubavić: Spermogram – Da nas bude više

Rezultati istraživanja su pokazali da roditeljstvo ne može da ostvari čak 20 do 25 % parova, nova saznanja pokazuju da je za bračni sterilitet u 30 do 40 % slučajeva odgovorna žena, u istom procentu je to i muškarac, dok su  20 do 30% slučajeva oba supružnika imaju problem steriliteta. Lekari su ranije parovima preporučivali da posle godinu dana od bezuspešnog pokušavanja da dođe do začeća potraže pomoć lekara, a danas je taj rok smanjen na šest meseci. Ukoliko se pregledom kod ginekologa ispostavi da je sa ženom sve u redu, muškarac bi trebalo da se obrati urologu. 

Jedna od predrasuda je da je neplodnost neizlečiva, dok u stvarnosti oko 50% parova posle terapije ostvari željenu trudnoću. Iako generalno gledano muškarci nemaju vremensko ograničenje kada je plodnost u pitanju, istraživanja poslednjih godina pokazuju da životno doba i životni stil utiču  i na kvalitet sperme i šanse da postanu očevi. 

Specifičnim analizama i tumačenjem laboratorijskog nalaza nekoliko uzoraka spermograma, moguće je saznati zašto ne dolazi do oplodnje. Analiza spermograma je izuzetno važna i treba jer raditi što ranije jer je broj pacijenata mlađe životne dobi sa smanjenim brojem spermatozoida ili bez spermatozoida sve veći. Najraniji period za analizu je oko 17 i 18. godina, a može i ranije ako se primeti neka malformacija ili promena.

Spermogram je osnovna analiza semene tečnosti. Da bi se dobila dijagnoza, najčešće je potrebno uzeti nekoliko uzoraka, jer na kvalitet sperme utiču različiti trenutni faktori (vrela voda, uzak veš, cigarete, alkohol, ishrana, neki lekovi). 

Da bi se uradila kvalitetna analiza sperme potrebno je da se pacijent adekvatno pripremi što podrazumeva: petodnevnu apstinenciju mi insistiramamo na 4, 5, najviše 6 dana, pacijent ne bi trebalo da se izlaže velikom dejstvu sunčevih zraka pošto je utvrđeno da oni smanjuju broj spermatozoida, i ne bi trebalo da ima visoku temperature najmanje dva meseca pre davanja uzorka.

Veliko iskustvo u izradi ovih analiza ima prof.dr Milan Ubavić iz Medlab laboratorije koji se gotovo 30 godina bavi analizom spermograma i, posebno, problematikom pokretljivosti spermatozioda na kojoj radi svakoga meseca uz podršku spoljašnje kontrole koja se radi u Engleskoj.

U Medlab laboratirijama uz adekvatnu diskreciju i u prijatnom ambijentu moguće je sprovesti sve neophodne aktivnosti za izradu spermograma.