Promovisane knjige za decu Bojana Ljubenovića

Povodom Dana Dečjeg odeljenja Biblioteke „Gligorije Vozarović” pisac Bojan Ljubenović učenicima osnovnih škola predstavio je neke od svojih poznatih knjiga. Tokom cele nedelje održavaju se razni programi za decu u slavu knjige i 66 godina postojanja i rada ovog odeljenja gradske biblioteke.

Poznat književnik, aforističar i novinar Bojan Ljubenović predstavio je malim Mitrovčanima svoje knjige za decu, među kojima i nov roman „Tajne dedinog kofera“. To je topla, duhovita i poučna knjiga o dečaku Ognjenu koji zbog spleta životnih okolnosti umesto na moru, raspust provodi u dedinom selu, gde upoznaje nove drugare, a rešenje za to kako da ga oni prihvate u svoje društvo, nalazi u starom koferu svog dede. Roman je bio najprodavanija knjiga na Sajmu knjiga u Beogradu.

Na pitanje „Sirmiuminfa” da li deca ipak čitaju danas i da li je ovaj roman omaž Branku Ćopiću, Bojan Ljubenović odgovara: „Vladalo je mišljenje da deca ne čitaju klasične romane, niti knjige koje nisu bogato ilustrovane, posumnjao sam u to i napisao roman, knjigu koja će biti drugačija i koju će čitati deca malo starijeg uzrasta, od drugog, pa sve do sedmog, možda i osmog razreda. Laguna i ja smo ušli u taj projekat iako se zna da se knjige za predškolce, čak i za bebe, više prodaju i čitaju. Ispostavilo se da se deci dopala knjiga, u vrlo kratkom roku doživela je tri izdanja, u lepim tiražima i zauzela prvo mesto najtraženijih dečijih knjiga na sajmu, što je mene oduševilo, ne samo zbog mene lično kao pisca već zbog dece, koju su malo i preoštro oklevetali. Knjigu sam posvetio, to ste dobro dobro primetili, Branku Ćopiću i pisana je u ćopićevskom stilu jer sam želeo da se odužim tom veliku piscu za srećno detinjstvo koje smo imali jer svi smo odrastali uz njegove junake.”

Tom prilikom Ljubenović je rekao da je sa decom tokom promocije u našem gradu razgovarao o tome čemu se smeju, koliko čitaju knjige i šta vole da čitaju. Susreti sa decom ga uvek oplemene, a druženje s knjigama u biblioteci smatra za veoma važno.

„Biblioteke su neverovatno važna mesta, uvek su bile, a posebno u današnje vreme, bibliotekari su neka vrsta narodnih heroja koji nikada nisu dobili ni jedan jedini orden, a trebalo bi, da je pravde. Mislim da su to ljudi koji ulažu veliku ljubav i znanje, ljubav prema knjizi i prema našoj deci i da su u lancu od roditelja, vaspitača, učitelja, pisaca itd, bibliotekari izuzetno važna karika jer daju jako mnogo društvu. Oni se sa puno ljubavi bave knjigama, pokušavaju da privuku decu da čitaju i mislim da da su biblioteke danas ostrvo normalnosti na koje svi treba da dođu,” dodao je Ljubenović.

Ovo nije prvi put da gostuje u našem gradu, već je govorio na promocijama knjiga, ali pre 15 godina i za naše mesto ima samo reči hvale: „Davno sam boravio u Vašem gradu, takođe na promociji knjige i sad, kad vidim ovako uređen park, oduševio me, zaista je lepo sređen centar grada.” Inače, piše aforizme i uređuje rubriku TRN u „Večernjim novostima”, dobitnik je svih nagrada koje postoje u našoj zemlji za taj žanr. Objavio je skoro 20 knjiga, za decu i odrasle, među kojima je i bestseler „Pisma iz Srbije”.

Povodom obeležavanja nedelje u kojoj Dečje odeljenje proslavlja 66. rođendan, biblioteka organizuje niz programa. Završni program je planiran za subotu, kada će biti održana radionica, pod nazivom „Od A do Š” uz rođendansku tortu.