Prosečni prihodi po domaćinstvu lane 87.973, a izdaci 88.244 dinara

foto RTV

Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu u Srbiji lane su iznosili 87.973 dinara, a izdaci za ličnu potrošnju 88.244 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U odnosu na 2022. godinu, prosečni mesečni prihodi domaćinstava u novcu i u naturi bili su veći za 12,2 odsto a izdaci za ličnu potrošnju za 12,2 odsto nominalno.

Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 89.568 dinara, za 11,0 odsto više nego 2022. godine a kod domaćinstava u ostalim područjima 85.046 dinara, što je za 13,9 odsto više nego pre godinu dana.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u gradskim područjima iznosili su 89.931 dinar, za 10,9 odsto više nego 2022, dok su kod domaćinstava u ostalim područjima izdaci iznosili 85.118 dinara, što je za 13,9 odsto više nego 2022. godine.

Najveći prihodi iz radnog odnosa 52,5%, najveći izdaci za hranu 36,8%

Domaćinstva u Srbiji su lane, prema danas objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveće prihode ostvarivala

od plata, odnosno redovnog radnog odnosa, 52,5 odsto, zatim penzija, 30,9 procenata.

Prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova činili su 4,0 odsto ukupnih prihoda, prihodi van redovnog radnog odnosa 2,4 procenta, koliko su procentualno iznosila i primanja od socijalnog osiguranja.

Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava činili su izdaci za hranu i bezalkoholna pića, 36,8 odsto i za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva, 16,4 procenta.

Slede izdaci za transport, 8,7 odsto, ostale lične predmete i usluge, 5,9 procenata, za komunikacije, 5,3 odsto, rekreaciju i kulturu, 5,1 odsto, za odeću i obuću, 4,7 procenata, za alkoholna pića i duvan, 4,5 odsto a za zdravlje, 4,2 procenta.

Sve više stranaca se odlučuje za kupovinu nekretnina u Srbiji

Sve više stranaca se odlučuje za kupovinu nekretnina u Srbiji i to prvenstveno u Beogradu i Novom Sadu, navodi se u analizi specijalizovanog portala 4zida.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazuju da je udeo stranih državljana koji kupuju nekretnine u Srbiji za godinu dana skoro udvostručen.

Udeo stranih državljana koji kupuju nepokretnosti u Srbiji je porastao sa 2,93 odsto u 2022. na 4,81 odsto u 2023. godini.

Činjenica je da većinu kupaca na tržištu i dalje čine građani Srbije, ali je dinamika ponude i tražnje pod značajnim uticajem kupaca iz inostranstva koji prvenstveno kupuju stanove na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu.

„Državljani Rusije su se poslednjih godina pojavili prvenstveno kao zakupci stanova i poslovnih prostora, ali sada se sve češće odlučuju za kupovinu. Osnivaju i veliki broj firmi koje se dalje javljaju u ulozi kupaca nekretnina. Među kupcima ima i Ukrajinaca, dok iz Evropske unije najveći broj dolazi iz Francuske i Nemačke“, navela je Nela Pešić iz agencije „Raičević nekretnine“ za 4zida.

Prema njenim rečima, među kupcima ima i državljana Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, dok ih je iz zemalja u okruženju najviše iz Severne Makedonije.

Najveće interesovanje je za kupovinu stanova i to prvenstveno luksuzne novogradnje u Beogradu kod kupaca koji dolaze iz zemalja sa većim životnim standardom, dok su za stanove u starogradnji na perifernim lokacijama Beograda zainteresovani kupci sa manjim budžetom.

„Državljani Rusije imaju veoma različite standarde, pa im interesovanja variraju od perifernih gradskih lokacija i malih stanova, sve do modernih, luksuznih i prostranih stanova na centralnim i najskupljim lokacijama u Beogradu“, dodaje Nela Pešić.

Sagovornica 4zida napominje da Ruse i Ukrajince zanimaju i kuće van Beograda, u naseljima koja su okvirno do sat vremena udaljena od grada.

Dodaje da stranci najviše traže stanove, ali da su izuzetak državljani Severne Makedonije koji kupuju kuće sa ciljem daljeg zidanja.

Primetno je, ističe Nela Pešić, da na domaće tržište ulaze i Mađari koji su prvenstveno zainteresovani za kupovinu građevinskih lokacija.