RUMA: Manifestacija „Žetva – bez žita nema života“

Izvor; ruma.rs

U organizaciji Udruženja žena „Kraljevčanke“ i MZ Kraljevci, a uz podršku rumske opštine, juče je održana šesta po redu manifestacija „Žetva – bez žita nema života“.

Reč je o manifestaciji koja čuva tradiciju, običaje i koja je ove godine okupila 16 udruženja žena, najviše iz Srema, kazala je Snežana Bogdanović, predsednica Udruženja žena „Kraljevčanke“ iz Kraljevaca.

„Želimo sačuvati tradiciju vezanu za žetvu, da prikažemo tradicionalno košenje žita i afirmišemo stvaralaštvo žena. U samom košenju i rukovezanju žita učestvovao je veliki broj takmičara i muškaracai žena, a ni nešto lošije vreme nije pokvarilo druženje, po kome je naše selo sad već prepoznatljivo“, istakla je Snežana Bogdanović.

U centru Kraljevaca su bili postavljeni štandovi na kojem su svoje rukotvorine izlagale članice udruženja žena, a nešto posle 17 časova meštani Kraljevaca su fijakerima i zapregama otišli na takmičenje u košenju žita.

Nikola Čanadžić, predsednik Saveta MZ Kraljevci bio je i učesnik kosidbe.

„Vreme nas je malo poremetilo, ali nije ugrozilo manifestaciju koju posle jednogodišnje pauze ponovo održavamo. Bilo je veselo, dosta učesnika, mnogo dece i naših meštana koji su kosce vozili na njivu“ napominje Čanadžić i dodaje da su zadovoljni i organizatori i učesnici.

„Radost ponovnog susreta, bili smo željni jedni drugih. Imali smo tamburaše, a već sledeće godine mi ćemo angažovati i naš folklor. Svi učesnici su na kraju zvaničnog dela, posle dodele nagrada, uz večeru uživali u druženju i tamburaškoj muzici rumskog orkestra „Akord““, rekao je Nikola Čanadžić.

Ova manifestacija se finansira kroz projektno finansiranje udruženja iz opštinskog budžeta, a deo sredstava obezbedi i sama MZ Kraljevci i Udruženje žena, ali i sponzori koji nesebično pomažu ovu kraljevačku manifestaciju.