RUMA: Pešačko-biciklističkom stazom do veće bezbednosti u saobraćaju

Zbog male razdaljine između Putinaca i Donjih Petrovaca mnogi meštani za odlazak u susedno selo koriste bicikl, a na lokalnom putu je prisutan i značajan broj pešaka. To je posebno izraženo u ranim jutarnjim satima kada mnogi Petrovčani baš pešice ili biciklom odlaze do putinačke železničke stanice, pa dalje vozom na posao.

Zahvaljujući saradnji lokalne samouprave i građana rumske opštine, oličenoj u projektu „Participativno budžetiranje“, biće povećana bezbednost za sve učesnike u saobraćaju na lokalnom putu koji povezuje dva sela, jer je počela izgradnja pešačko-biciklističke staze duge 1,65 kilometara.

Projekat se realizuje po uzoru na pešačko-biciklističku stazu Putinci -Žarkovac, koja ne samo da je omogućila svim pešacima i biciklistima da lakše stignu na odredište, već je drastično povećala i samu bezbednost saobraćaja za sve učesnike.

Radove na izgradnji staze, koji se u potpunosti finansira iz lokalnog budžeta, obišao je danas predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

„Ovo je ono što su meštani i jedne i druge mesne zajednice želeli, što smo mi kroz projekat „Participativnog budžetiranja“ i uvažili. Dobar primer je svakako staza koju smo prethodno izgradili između Žarkovca i Putinaca, koja se dobro koristi, evo sada ćemo imati i između Putinaca i Donjih Petrovaca, stazu dužine 1,65 kilometara, širine 1,7 metara. Radovi su već poodmakli i mislim da će značiti i jednom i drugom selu, možda malo više Donjim Petrovcima selu koje je vezano za Putince. U velikoj meri ćemo obezbediti bezbedniji saobraćaj, biciklistima, pešacima, deci i svima koji cirkulišu između ove dve mesne zajednice“, izjavio je predsednik Mančić.

Vrednost radova je nešto ispod 20 miliona dinara sa PDV-om. Zemljani radovi se privode kraju, radi se tamponiranje, predviđena su i dva betonsko-metalna mosta preko kanala, predstoji zatim asfaltiranje, a završetak radova se očekuje do polovine sledećeg meseca.

Član Saveta MZ Donji Petrovci Goran Čvorkov se zahvalio Opštini i predsedniku Mančiću na realizaciji projekta koji je bio, kako kaže, preko potreban, jer saobraćajne nesreće na putu između dva sela nisu bile retkost.

„Bilo je dosta saobraćajnih nesreća u kojima su uglavnom učestvovali pešaci. Bilo je nažalost i smrtnih slučajeva, tako da će sa ovom stazom biti mnogo bezbednije i za pešake i za bicikliste i kada se sve uradi biće prelepo“, kazao je Čvorkov.

Staza između Putinaca i Žarkovca je već dala značajne rezultate u borbi za veću bezbednost u saobraćaju, te se slična stvar očekuje i sa novom stazom, rekao je predsednik MZ Putinci Branko Mandić.

„Želeo bih da zahvalim predsedniku opštine što je ispunio naše želje, no, sigurno da to sve ne bi moglo da se uradi da budžet opštine nije takav kakav jeste. Dobićemo lepu, uređenu stazu, na radost svih meštana. Bilo je dosta nesreća na ovom putu, baš kao i nesreća između Putinaca i Žarkovca. Između ova dva sela se staza pokazala jako efikasno, jako dobro, hvala Bogu ništa loše se nije desilo. Petrovcima će ova staza više značiti pošto ima dosta radnika koji putuju na voz i nemaju ujutru rano prevoz. Zamolio bih meštane ova tri sela, pešake i bicikliste, da više ne koriste put, već da koriste stazu, jer je ona daleko bezbednija za sve njih“, poručio je Mandić.

Završetkom izgradnje pešačko – biciklističke staze Donji Petrovci – Putinci(dvogodišnji projekat realizovan po fazama), Opština Ruma je realizovala sve projekte iz 2020. godine. Što se tiče ovogodišnjih projekata, jedan je već završen(Pametne table za osnovne škole), a u budžetu se nalaze još četiri.