Sastanak gradonačelnika povodom priključenja Rume na regionalnu deponiju „Srem – Mačva“

Danas je u Sremskoj Mitrovici održan sastanak gradonačelnika Ruma, Slađana Mančića sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović i gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, a kao povod razgovora u mitrovačkoj Gradskoj kući bilo je priključenje Rume Regionalnoj deponiji „Srem – Mačva“.

Na sastanku su dogovoreni konkretni koraci ka priključenju Rume na regionalnu deponiju, kao i standardi koji moraju da se ispune da bi se smeće na adekvatan način odvozilo i deponovalo na istu.

„Za Rumu je ovo veoma važna stvar. Posle više decenija doći ćemo u situaciju da, sa jedne strane, uđemo u projekat zatvaranja naše postojeće deponije, koja se izmiče kontroli, a sa druge strane imaćemo uređeno odlaganje i odvoženje smeća na adekvatnom mestu koje je za tu namenu i napravljeno. Procedura je složena, nije posao koji može da se uradi za 24 sata. Dosta stvari i faktora koji utiču na to moraju da se zadovolje u narednom periodu, ali mi ćemo se truditi zato što je to u našem interesu, u interesu naših građana, da u što kraćem vremenskom intervalu dostignemo taj nivo da možemo da počnemo da odlažemo smeće na regionalnu deponiju. Tu pre svega mislim da osposobimo naše Javno preduzeće, u smislu sve potrebne logistike, od kamiona, kontejnera, platoa za sortiranje otpada i svega onoga što je neophodno. S obzirom da smo ozbiljno ušli i da imamo ozbiljnu nameru da taj dugogodišnji problem naše opštine rešimo, mislim da ćemo to uraditi u najkraćem mogućem roku“, izjavio je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

Gradonačelnici Sremske Mitrovice i Šapca, Svetlana Milovanović i Aleksandar Pajić, saglasni su da je regionalno rešavanje problema odlaganja otpada i zaštita životne sredine prioritet za sve lokalne samouprave, te da je lako napraviti primer dobre prakse kada svi rade zajedno.