Kuća srpskog heroja Gačića i čuvene ruskinje Larise

Foto: Ana Anciger

U otmenoj i staroj kući na Žitnom trgu, pored sadašnje zgrade Muzičke škole, živeo je Milan Gačić, junak Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i nosilac najviših vojnih odlikovanja Kraljevine Srbije. Rođen je 1892. u Ljuboviji a umro je 1962. godine u Sremskoj Mitrovici.

Milan Gačić heroj Velikog rata sahranjen je na Starom pravoslavnom groblju u porodičnoj grobnici, pored grobnice porodice Milekić iz koje je potekao i prvi gradonačelnik Mitrovice.

U ovoj predivnoj kući na Žitnom trgu živela je i jedna ruskinja, Larisa Krutikov-Bogdanović. Čuvena Ljalja, najpoznatija ruskinja u Sremskoj Mitrovici, zahvaljujući kojoj su sačuvani podaci o ruskoj emigraciji u gradu.

U Mitrovicu je došla posle Drugog svetskog rata, sa suprugom, čuvenim pravnikom Vasom Bogdanovićem. Bavila se prevođenjem i držala privatne časove ruskog i francuskog, za šta je imala državnu dozvolu. Bila je to svojevrsna privatna škola stranih jezika koju su zvali „Ljaljina škola”.

Larisin muž Vasa Bogdanović umro je 1988. godine što je predstavljalo veliki udarac za Larisu i njenu porodicu. Ljalja je preminula 2015. godine  a sahranjena je na Starom Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici.

Izvor: Mitrovica, grad i ljudi u vremenu,  Živko A. Popov