Šid: Koncert Ansambla „Venac“ iz Gračanice

U Šidu će u četvrtak, 14. marta, gostovati jedan od najboljih profesionalnih ansambala u Srbiji, “Venac” iz Gračanice, sa Kosova i Metohije. 

Osnovan 1964. u Prištini od strane Ministarstva kulture Republike Srbije pod imenom “Šota”, a 1993. menja ime u “Venac”. Nakon rata 1999. godine društvo se nalazilo u izbeglištvu u Nišu, a 2003. vratilo se  na Kosovo i Metohiju, u Čaglavicu nadomak Prištine, kasnije u Gračanicu, koju od tada zove svojim domom. Povratkom na KiM, mukotrpnim radom “Venac” uspeva da oživi kulturne aktivnosti u pokrajini i postaje vodeći pokretač kulturnog života u srpskim enklavama. U najtežim momentima društvo je ostalo uz svoj narod i deli njegovu sudbinu.

U Gračanici, malom mestu velikog imena, gde Milutinov manastir stameno čuva srpsko ime, “Venac” sakuplja, čuva, neguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe Kosova i Metohije i cele Srbije, a u bogatom repertoaru je preko 35 koreografija. 

Koncert Ansambla “Venac” biće održan u sali Kulturno – obrazovnog centra, sa početkom u 19.30 časova, a ulaz je slobodan.

Pokrovitelji i organizatori koncerta su Ministarstvo kulture i Opština Šid.