Sirup za kašalj sa folkodinom zabranjen u Evropskoj uniji

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Agencija je utvrdila da sirupi koji sadrže folkodin mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navedeno je u saopštenju Evropske agencije za lekove (EMA).

Komitet za bezbednost EMA je analizirao sve dostupne dokaze i rezultate studije, podatke o bezbednosti nakon stavljanja na tržište i informacije koje su dostavili zdravstveni radnici, ali kako nije bilo moguće identifikovati efikasne mere za smanjenje rizika, niti utvrditi da li su koristi od folkodina veće od rizika, lekovi koji sadrže folkodin se povlače sa tržišta EU i neće biti dostupni ni na recept i bez recepta.

EMA savetuje zdravstvenim radnicima da razmotre odgovarajuće alternative lečenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin.

Ovi lekovi se, inače, koriste od pedesetih godina prošlog veka, u prodaji su u više država članica EU pod različitim nazivom.

Belgijska savezna agencija za lekove i zdravstvene proizvode, suspendovala je 1. oktobra distribuciju lekova koji sadrže folkodin.

EMA sada radi na novoj analizi o odnosu rizika i koristi ovih proizvoda.

Folkodin sadrži derivat morfina koji ima jako izraženo inhibitorno delovanje na refleks kašljanja. Njegovo antitusično delovanje je dva do tri puta jače od delovanja morfina i kodeina. Sprečavanje kašlja nastupa brzo i traje dugo.

Za razliku od morfina, folkodin nema analgetski efekat, ne uzrokuje spazme niti povećanje tonusa u gastrointestinalnom traktu, ne deprimira disanje i na njega se ne stvara tolerancija niti se razvija toksikomanija.

Ovaj lek, međutim, ima blago i nespecifično depresivno delovanje na centralni nervni sistem, može delovati sedativno, antikonvulzivno i može potencirati hipnotičko delovanje barbiturata.

Ovi sirupi se koriste za akutni i hronični kašalj koji se javlja kao propratni simptom u bolestima disajnih puteva (faringitis, laringitis, traheitis, bronhitis, bronhopneumonija, fibrinozna pneumonija, bronhiektazije, tuberkuloza, suvi pleuritis i neoplazme organa za disanje).