Sjajne dve izložbe u Zavičajnom muzeju u Rumi

U Zavičajnom muzeju u Rumi otvorene su dve nove, zanimljive izložbe, koje svi ljubitelji srednjovekovne istorije i etnologije mogu pogledati u individualnim posetama, uz poštovanje preventivnih mera.

Reč je o izložbama „Obnovimo Maglič“ autora Petra Nešića i Bogdana Pantića i „Slovačka staropazovačka naiva“ autorke Ane Očovaj.

Cilj izložbe „Obnovimo Maglič“ je promocija te srpske srednjovekovne tvrđave iz 13. veka, ali i pokretanje inicijative da se obnovi taj zamak, jedna od najlepših znamenitosti u okolini Kraljeva.

Izložba nije slučajno stigla u naš grad, jer u okviru regiona koji obuhvata Zavičajni muzej Ruma postoji slična tvrđava, koju nažalost isto treba da obnoviti – Kupinik, izjavila je direktorica Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević.

„Dva istoričara entuzijasta jedan iz Depostovca, drugi iz Beograda, Petar Nešić i Bogdan Pantić su rešili da pokrenu inicijativu za obnovu srednjovekovnih utvrđenja. Počeli su sa Magličem, izložbu su napravili tako što su dronom snimili sadašnje stanje, a kako bi Maglič trebalo da izgleda kada bi se obnovio predstavljeno je na jednoj fantastičnoj maketi. Izložba je otovorena do 23. aprila, građani mogu da je vide u individualnim posetama, a ako epidemiološka situacija dozvoli imaćemo i radionice sa decom vezane za srednjevekovni život u ovakvom jednom utvrđenju“, kazala je direktorica Konjević i istakla da je srednjevekovna srpska istorija nekako poslednjih decenija malo i zanemarena, ali da ona sadrži i arheološko i duhovno bogatstvo, te da je epidemija korona virusa pojačala lokalni turizam, pa su tako sve popularnija srednjovekovna i novovekovna utvrđenja od Petrovaradina, Kalemegdana, do Rama, Golupca i Smedereva.

Maglič je srednjevekovni grad iz 13.veka, zadužbina je kralja Stefana Uroša Prvog, Stefan Uroš Prvi bio je sin kralja Stefana Prvovenčanog i Maglič i celu tu dolinu Ibra u kojoj se Maglič kao lokalitet nalazi sagradio je u čast svoje supruge Jelene Anžujske, koju je doveo da bude srpska kraljica. Maglič je u srcu te doline jorgovana, jedno od najposećenijih utvrđenja, gde su Nemanjići rado stolovali, s obzirom na to da se zna da Nemanjići nisu imali svoj prestoni grad, sve do Cara Dušana koji je Skoplje proglasio za prestonicu, do tada su oni samo imali svoje rezidencije i jedna od najlepših je bio i srednjevekovni Maglič.

Izložba „Slovačka staropazovačka naiva“, je nastavak saradnje sa Turističkom organizacijom Stara Pazova, a ovaj put su predstavljene slike Ane Očovanj, kao jedne od predstavnika tradicionalnog života Slovaka u susednoj opštini, rekla je kustoskinja etnolog Zavičajnog muzeja Ruma Jelena Arsenović.

„U suštini ovde ne bi trebalo govoriti o nekim pravilnostima ili nepravilnostima likovnih tehnika i likovnog izraza, nego treba napomenuti da je to predstava iz svakodnevnog života, radova u polju, običaja, delovi svadbenog cilusa, od odevanja, oblačenja mlade, izvođenja iz kuće, delovi tradicionalnog života u braku. Sa bogatstvom kolorita i bogatstvom detalja koji svedoče o nekom pristupu svakodnevnom životu i u ljubavi i jednoj radosti koja se pridaje detaljima iz života koji nas okružuje“, naglasila je Jelena Arsenović.

Izložba „Slovačka staropazovačka naiva“ je otvorena za posetioce do 17. aprila 2021. godine.