Škola u Radenkoviću dobila grejanje na biomasu i gas

U školi u selu Radenković završeni su radovi na ugradnji grejnog sistema na biomasu i gas  koji su finansirani sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine i Grada Sremska Mitrovica. Savremeni grejni sitem doprineće boljim uslovima za učenje i rad.

Tim povodom školu u Radenkoviću koja je područno odeljenje Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica, posetili su predstavnici Grada Sremska Mitrovica i Mesne zajednice „Radenković”.

Zoran Đurić, načelnik Gradske uprave za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica rekao je tokom posete Radenkoviću: „Napokon smo dočekali da se ova škola greje na jedan od najsavremenijih načina grejanja, to je pelet, to je ta Zelena agenda o kojoj se priča. Grad želi da u svim našim školama bude zastupljena takva vrsta grejanja, koja je što manje štetna po okolinu i stanovništvo. U ovom momentu bitno je napomenuti da je Grad u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine uspeo da obezbedi 2 miliona 400.000 RSD za ovu peć i nadam se da će biti od velike koristi pre svega deci koja idu u ovu škol i zaposlenima. U ovom sistemu grejanja mogu se koristiti, osim pomenutog peleta, biomasa i gas. Pošto je gas prošao kroz selo nadamo se da će uskoro i priključci moći da se urade na gasnu mrežu i da će škola biti priključena čim gas bude pušten u selo.”

Grad Sremska Mitrovica je uradio Projekat nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnice za grejanje. Sufinansiranje realizacije unapređenja sistema grejanja u izdvojenom odeljenju ove škole obezbeđeno je putem konkursa.

Slađan Papić, direktor OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica rekao je za medije: „Utisci su sjajni, objekat je grejan do sad putem četiri furune, u svakoj učionici po jedna, dim, pritisak vazduha ponekad napravi problem, ovo je sad divno. Da se zahvalim Gradu Sremska Mitrovica, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, dobili smo napokon peć koja će raditi na pelet, a čim bude gas ubacićemo gasni kotao i grejanje na njega. Svi su srećni, deca, roditelji, učitelji, naša tetkica koja je svako jutro na četiri mesta potpaljivala vatru. Ovo je daleko brže, efikasnije, bolje, kvalitetnije, zdravije za kompletno osoblje škole, prvenstveno za decu, ali i za nastavnike i radnike. Do sad je bilo daleko više prašine, na proleće ćemo okrečiti objekat škole, a da ponovim da je urađena fasada, kupatila i sad kad bude i okrečeno, a imamo i savremeno grejanje biće normalni, lepi, prijatni uslovi za rad i život.”

Nakon više decenija, dotrajali stari kotao zamenjen je novim, a umesto dosadašnjih energenata, koristiće se biomasa. Na ovaj način eliminisan je i jedan od zagađivača vazduha što doprinosi zdravijoj životnoj sredini.

Branka Filipović pomoćni radnik u isturenom odeljenju u Radenkoviću kaže da je sada njen posao ali grejanje znatno olakašano i mnogo bolje. Kako navodi: „Unutra bude toplo ali hodnici su bili hladni. Na četiri mesta sam ložila, prvo potpala, pa dok se razgori, da se postigne neka temperatura, kasnije pepeo, čišćenje cevi i dok je grejna sezona nikad nije moglo da bude bez dima. Sad je mnogo bolje, hvala svima, i onome ko je to pokrenuo, i realizovao. Posle 25 godina rada, sada ložim na jednom mestu, već sam pred penzijom ali bitno je ko dođe posle mene imaće ipak lakše uslove za rad. Mnogo je toplije, čistije, deci je lepše, vidim da su zadovoljni, svuda je toplo.”

Područno odeljenje OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica u Radenkoviću pohađa oko 25 učenika od prvog do četvrtog razreda u dva kombinovana odeljenja. U zgradi podignutoj još 1894. godine smešteno je i zabavište tj. jedna grupa pripremnog predškolskog programa Predškolske ustanove„ Pčelica”.

Ovo prosvetno zdanje staro 130 godina, nedavno je renovirano i ovim sistemom grejanja znatno je unapređeno.