Snižavanje cena rominga između EU i država Zapadnog Balkana od oktobra 2023.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici EU prisustvovali su potpisivanju deklaracije o prvom dobrovoljnom snižavanju cena rominga između predstavnika telekom operatera iz EU i sa Zapadnog Balkana, uoči Samita EU-Zapadni Balkan koji se održava u Tirani 6. decembra.

Deklaracija će od 1. oktobra 2023. omogućiti niže cene rominga za komunikaciju između regiona i EU.

Naknade za roming među šest zemalja zapadnog Balkana ukinute su u julu 2021. godine, prema Regionalnom sporazumu o romingu potpisanom u okviru Berlinskog procesa.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) je u svom saopštenju uoči samita u Tirani istakao da će niži troškovi rominga između Zapadnog Balkana i EU dati podsticaj za poslovanje i turizam, što se moglo videti i u pozitivnim rezultatima regionalnog sporazuma o romingu.

RCC je takođe skrenuo pažnju na njihovu blisku saradnju sa Evropskom komisijom, operaterima iz EU i liderima Zapadnog Balkana u pregovorima o deklaraciji o snižavanju cena rominga.

U novembru je više od 80 članova Evropskog parlamenta uputilo pismo predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen tražeći od Komisije da proširi Evropsku zonu slobodnog rominga i na šest zemalja zapadnog Balkana.