SPEKTAKL U SREMSKOJ MITROVICI: Aleksandar Rašić uveličao turnir u basketu

Sremska Mitrovica je ugostila danas mlade dečake i devojčice u okviru turnira basket 3 na 3 Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Realizaciju ovog turnira podržali su i Gradska uprava za sport i kulturu i Sportski savez grada Sremska Mitrovica.

Oko 400 učesnika iz Sremske Mitrovice, Šida, Stare Pazove, Platičeva, Šapca i Rume danas će se takmičiti u uličnoj košarci na Trgu Ćire Milekića u našem gradu.

Turnir u uličnoj košarci u okviru Sportskih igara mladih svečano su otvorili Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, Nemanja Crnić generalni sekretar Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica i Aleksandar Rašić proslavljeni srpski košarkaš. Svečanosti su prisustvovali zamenik gradonačelnice Petar Samardžić sa saradnicima, kao i organizatori takmičenja.

Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za sport i kulturu rekao je: „Mi smo poslednjih 10 godina, puno uložili u obnovu i izgradnju sportske infrastrukture u gradu. Poslednji je izgrađen poluolimpijski zatvoreni bazen. Izgrađeno je i mnogo terena sa veštačkom travom, otvorenih terena, fitnes terena, dečjih igrališta kojih će biti sve više. Sve radimo da bismo podigli sportske resurse na viši nivo. Ova manifestacija mnogo znači za naš grad, to nam je podstrek za dalje. Najveća sreća je što vidim ovako poletnu i nadarenu decu i njihove roditelje, nasmejana lica, pogotovo posle znate kakve godine. Ovako jedna manifestacija na otvorenom nam je kao melem na ranu i očekujem da zaista bude izuzetna.”

„U okviru Sportskih igara mladih realizujemo košarku, zato što je košarka najmasovnija. U Sremskoj Mitrovici 27. maja biće i karavan prijateljstva Sportskih igara mladih, znači svih ostalih devet spotova. Mi se tu ne zaustavljamo, biće više manifestacija u okviru Leta na Savi. Tad ćemo imati mnoštvo takmičenja u basketu i odbojci na pesku. Za sutrašnji dan najavljujem takmičenje 3 na 3. Znamo da je basket postao olimpijski sport, da imamo klupske prvake sveta, da je naša reprezentacija prvak sveta. Sutra ćemo imati veliki broj momaka koji žele da kroz ovaj kvalifikacioni turnir izbore mesto za učešće na Olimpijskim igrama”, dodao je Ševo.

Foto: SIM

Otvaranju je prisustvovao Aleksandar Rašić bivši srpski košarkaš koji je podbacivanjem košarkaške lopte označio početak turnira u uličnom basketu. Rašić je igrao na pozicijama plejmejkera i beka. Bio je član timova FMP, Borac, Eefes Pilsen, DInamo iz Moskve, Albu Berlin i Partizana.

Kako je rekao Aleksandar Rašić: „Sigurno je jako bitno da posle pandemije ljudi polako izlaze napolje, svi su željni druženja, pogotovo mladi i deca koja su sigurno dosta ovog vremena provela na računarima, zatvoreni u kući. Ovo je jako lepa manifestacije i prilika za njih se druže, da se vrate na košarkaške terene. Jako smo talentovana nacija i stvarno bih pozvao što više dece, da se u što većem broju izađe na terene, nebitno da li je u pitanju košarka ili neki drugi sport. Treba da izađu i iskoriste priliku kad je lepo vreme da se bave sportom što više.”

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta za decu i omladinu na ovim prostorima. Osnovni cilj ovih igara je promocija zdravog načina života i prijateljstva. Učesnicima omogućavaju potpuno besplatno takmičenje u deset disciplina, iako je reč o amaterskom sportu, takmičenja su organizovana na profesionalnom nivou.