Sutra počinju pregovori oko minimalne cene rada

Foto: Vojvodinauživo
Pregovori oko povećanja minimalne cene rada za 2024. godinu počeće u petak 19. maja u Palati Srbija, a njima će prisustvovati predstavnici sindikata i poslodavaca, Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.
Kako je pojašnjeno u Ministarstvu finansija, već godinama unazad se ustaljenom dinamikom povećanje minimalne cene rada vrši jednom godišnje, tako da nova minimalna cena rada po satu važi od 1. januara naredne godine, te da će tako biti i ovog puta.
“Ministarstvo finansija je, na osnovu člana 112. Zakona o radu, pripremilo analizu parametara za utvrđivanje minimalne cene rada za 2024. godinu, zasnovanu na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i revidiranim projekcijama za naredni period”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.
Podsećamo da je Odlukom Vlade Republike Srbije iz septembra 2022. godine minimalna cena rada povećana za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 na 230,00 dinara po radnom času, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koja važi od januara do decembra 2023. godine.