Sve više mladih kupuje stanove

Foto: mojgradsm

Među kupcima nekretnina u Srbiji sve je više mladih, ali mnogi ipak i dalje teško uspevaju da se osamostale, a glavne prepreke su im posao koji nije dovoljno plaćen i visoke cene kvadrata, pokazalo je istraživanje.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za prvu polovinu 2023, pokazuju da se mladi do 30 godina javljaju u više od 15 odsto kao kupci stanova, što je značajan napredak u odnosu na 2019, kada je udeo ovih kupaca bio skromnih 7,9 odsto, navedeno je u tekstu koji su zajedno uradili 4Zida i Infostud.

Analiza Evrostata iz 2022. pokazala je da mladi u Srbiji iz roditeljskog doma odlaze tek posle 31. rođendana, što je za oko šest godina kasnije u odnosu na prosek mladih u Evropskoj uniji.

Glavne prepreke su im posao koji nije dovoljno plaćen i visoke cene kvadrata.

Kako kaže predstavnik Infostuda Miloš Turinski, sektori koji obezbeđuju najveće plate mladima na početku karijere, pa samim tim pružaju i najveće šanse za osamostaljivanje i kupovinu prve nekretnine su informacione tehnologije (posebno za programere i inženjere), finansije i bankarstvo (za pozicije finansijskih analitičara i slične), kao i farmacija (za pozicije medicinskih predstavnika i farmaceutskih asistenata).