Torlak: Zamenjena jedna serija BSŽ vakcina, bebe primaju bezbedne i proverene

foto koca sulejmanovic

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 834 bočice jedne serije „BCG vakcine, lifilizovane“ sa teritorije Srbije, zbog minimalnog odstupanja od specifikacije leka, proizvođač Institut Torlak povukao 16. marta, i poručilo da roditelji nemaju razloga za brigu jer bebe primaju proverene vakcine u porodilištima.

„Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek BCG vakcina, liofilizovana usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Srbije“, navodi se u saopštenju.

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak kao nacionalna ustanova za prevenciju, lečenje i praćenje infektivnih bolesti, osnovana je od strane Vlade Republike Srbije.

Ministarstvo navodi da se odmah preventivno reagovalo „čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine“.

„U skladu sa dostavljenim informacijama od strane zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak je 16. marta izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine“, objavilo je Ministarstvo.

Kako bi održao kontinuitet snabdevanja i imunizacije, te predupredio nestašice, Institut je istovremeno izvršio snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine.

Navodi da se da je Institut odmah po dobijanju informacije o potencijalnom minimalnom odstupanju od specifikacijskih zahteva vakcine obavestili sve zdravstvene ustanove kako o povlačenju svog proizvoda.

„Pomenuta serija je povučena u roku 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom, brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine, samim tim ni jedno porodilište niti Zavod nisu ugroženi“, navodi Ministarstvo.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da roditelji nemaju razloga za zabrinost.

„Bebe u porodlištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu“, saopštilo je Ministarstvo..