U Šid dolazi najveća kompanija za proizvodnju stočne hrane na Balkan

Opština Šid potpisala je ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u korist UBM FEED d.o.o. – najveće kompanije za proizvodnju stočne hrane na Zapadnom Balkanu.

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović kaže da je i te kako zadovoljan novom investicijom na teritoriji njihove opštine, a nova kompanija će se nalaziti u industrijskoj zoni Adaševci.

On je rekao da je ovo druga grinfild investicija u opštini Šid u zadnjih godinu dana, vrednost investicije je 20 miliona evra, a pogon će početi sa radom najkasnije do 2022. godine i uposliće u prvoj fazi više od pedeset radnika, dok je u planu da kada kompanija bude radila punim intenzitetom, zapošljava 110 radnika.

Fabrika iz Mađarske, najveća kompanija za proizvodnju stočne hrane na zapadnom Balkanu UBM doo, koja proizvodi i hranu za domaće životinje, kupila je u Šidu od Direkcije za državnu imovinu na osnovu odluke Vlade Srbije, 20 hektara zemljišta u industrijskoj zoni КO Adaševci, koja se nalazi u blizini auto-puta, kaže Semenović.

Кompanija planira da investira 20 miliona evra u njihov proizvodni pogon. U prvoj fazi uposliće 50 ljudi, a kada okončaju sve radove i više od 110 radnika. U ovoj godini firma će uraditi kompletnu pripremu terena, počeće sa izgradnjom fabrika, silosa, pomoćnih zgrada i sve infrastrukturne radove, te će već iduće godine početi sa radom“.

U zoni u Adaševcima posluje još i firma „Termovul“ iz Austrije, koja uskoro počinje sa probnom proizvodnjom termoizolacionih materijala.

Imamo i pismo o namerama još nekoliko kompanija, sa kojima se nadamo da ćemo u narednih pola godine završiti papirologiju oko kupovine parcela i da i te kompanije počnu sa radom“, ističe Semenović.

“Sa dolaskom „Termovula“, koja je takođe grinfild investicija i izgradnjom njihove fabrike, zona je „živnula“ i dolaze svi ostali i svih oko 80 hektara korisnog, upotrebljivog zemljišta u radnoj zoni biće angažovano i upotrebljeno do kraja godine, veoma sam optimističan, jer je reč o izuzetnoj lokaciji, prvoj na ulasku u Srbiju, odmah uz autoput i ovo je odlična vest za Šiđane”, rekao je on.

Osim zapošljavanja ljudi, što je uvek dobrodošlo,glavni benefit dolaska nove kompanije imaće ratari i manji poljoprivredni proizvođači, napominje Semenović, jer će nastati tržišna utakmica i konkurencija otkupljivača za njihovim poljoprivrednim proizvodima, što je vrlo važno.

Кompanija će otkupljivati soju, pšenicu, kukuruz i sve potrebno od poljoprivrednika za proizvodnju stočne hrane“, kaže predsednik opštine Šid.