U Sremu stočari na područiju šidske i staropazovačke opštine suočeni sa afričkom kugom, ostali strahuju

Afrička kuga svinja preti da se proširi i na ostale delove Srema. Za sada ova bolest je potvrđana u staropazovačkoj opštini i u Šidskoj opštini u Moroviću, Jameni i Višnjićevu, dok su na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ugrožena područija Bosut i Sremska Rača. Nadležni su doneli određene preventrivne mere koje se moraju pridržavati.

Prvi slučaj afričke kuge svinja u Sremu zabeleženi su u staropazovačkoj opštini. Bolest je ispraznila obore gazdinstva Dronjak iz Surduka, gde je kuga odnela 50 svinja.

I stočari na područiju šidske opštine suočeni su sa ovim ozbiljnim problemom u tri sela u Jameni, Višnjćevu i Moroviću. Šteta je već pričinjena na gazdinstvu Popović u Moroviću.

I druge sremske opštine strahuju od širenja ove zaraze. Kako su rekli u Gradskoj upravi za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici, za sada nema potvrđenih slučajeva na teritoriji grada, s tim da su dva sela Bosut i Sremska Rača koja se graniče sa šidskom opštinom proglašena za ugrožena područija.

Afrička kuga svinja se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom pomijama u kojima ima zaraženih ostataka hrane, kao i prevoznim sredstvima, poput kamiona ili traktora.

Zaraza afričkom kugom svinja do sada je potvrđena na preko 1.000 gazdinstava u 32 opštine u Srbiji. Slučaj oboljenja od virusa afričke kuge utvrđen je kod 1.621 domaće svinje, od čega je uginulo oko 900 svinja, a eutanazirano je preko 19.000.