U toku dana očekuju se gužve na graničnim prelazima

Printskrin: MUP

Nevena Damjanović iz Auto-moto saveza Srbije izjavila je da se u toku dana očekuju gužve na graničnim prelazima, kao i na naplatnim rampama širom Srbije.

Ona navodi da su, prema izveštaju koji je AMSS jutros dobio od Uprave granične policije, zadržavanja na našim graničnim prelazima minimalna, oko 15 minuta.

“Sigurno je da će se ta situacija promeniti u narednim časovima, najviše u popodnevnim satima, kada očekujemo veći priliv vozila na ulazu u Srbiju. Tako je bilo i juče, kada se čekalo i do sat vremena. Napominjemo da se međuprostor između naše granice i Mađarske brzo puni, pa je samim tim za ulazak u Srbiju potrebno i više nego tih sat vremena, koliko se čeka samo kod nas, jer je potrebno dodati i vreme koje se provodi na granici kod naših suseda”, rekla je Damjanović za Tanjug.

Navela je da se gužve u toku dana očekuju naročito na prelazu sa Bosnom i Hercegovinom “Sremska Rača”, na ulazu u Srbiju, zatim na prelazu “Gostun” sa Crnom Gorom, kao i na prelazu iz pravca Severne Makedonije.
Kada je reč o teretnim vozilima, njih očekuju višesatna zadržavanja na prelazu “Batrovci” prema Hrvatskoj, podsetila je Damjanović.

Iz AMSS-a navode da se u toku popodneva očekuju gužve i na putevima širom Srbije.

“Danas će se mnogi vratiti iz pravca Zlatibora, pa treba očekivati veću gužvu na autoputu „Miloš Veliki“. Ako vidite da je na portalima prikazano da se duže čeka na nekoj naplatnoj rampi, potrebno je isključiti se možda na rampi pre, kako bi se izbegle gužve i veća zadržavanja”, istakla je Damjanović.

Očekuje se i veći priliv vozila na prilazima većim gradovima, poput Beograda, na obilaznici, Zrenjaninskom i Pančevačkom putu.

Damjanović savetuje da vozači koriste tag, odnosno uređaj za elektronsku naplatu putarine.

Što se tiče upotrebe zimske opreme, iz AMSS podsećaju da je, po zakonu, njena upotreba obavezna do 1. aprila ako na putevima ima snega, leda i poledice.

Ukazala je da se posebna opreznost savetuje na magistrali koja vodi ka Crnoj Gori, zatim na deonici pored Golubačke tvrđave, kao i u dolini Raške i Ibra.