Učenici i profesori iz Republike Srpske posetili Ekonomsku školu „9. maj“ u cilju negovanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma

Saradnja dve Ekonomske škole se nastavlja, naime učenici i profesori iz Republike Srpske odnosno iz JU Ekonomske školo iz Doboja u dvodnevnoj poseti su Ekonomskoj školi „9. maj“ i Sremskoj Mitrovici.

Tokom boravka oni su prisustvovali i republičkom takmičenju iz poslovne ekonomije, gde su uzeli revijalno učešće. Tokom boravka su spremili i radionice na temu očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Direktor Ekonomske škole „9. maj“ Novica Novaković je rekao. „Ova školska godina je izuzetno uspešna, kada je u pitanju razmena i poseta đaka, inače smo i učesnici erasmus programa. Ove školske godine Ekonomsku školu je posetilo više od sto nastavnika i đaka koji su prošli kroz ovu školu kako iz Srbije, Republike Srpske, tako i iz drugih Evropskih zemalja. Danas i juče imamo goste iz Republike Srpske, dva nastavnika i devet đaka. Mi s njima inače sarađujemo, to nam je kao bratska škola, škola s kojom sarađujemo u cilju negovanja srpske kulture, srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Svakako deca se druže, deca nose lepe utiske“.

„Što se tiče planova vezano za ovu saradnju, mi svake godine odlazimo jednom kod njih, jednom oni kod nas. U posete ide nekoliko učenika i nekoliko profesora, sve zavisi i od finansijskih mogućnosti. Đaci borave u porodicama, druže se, razmenjuju iskustva,znanja. Republika Srpska se oslanja na Srbiju, ti đaci kasnije uglavnom studiraju u Srbiji i evo sam ovaj događaj i ovo takmičenje pokazuje da i oni žele da pokažu znanje kad je ekonomija u pitanju“, dodao je Novaković.

Gosti iz Republike Srpske su zajedno sa svojim domaćinima obišli Muzej Srema i istorijske, kulturne znamenitosti grada Sremska Mitrovica.