Vakcine protiv gripa stigle u Srbiju: Tokom sledeće nedelje u svim domovima zdravlja

foto Shutterstock

Vakcine protiv gripa stigle su u Srbiju i tokom sledeće nedelje će biti dostupne u svim domovima zdravlja

U Srbiji raste broj pozitivnih na koronavirus. Čekaonice su pune i zbog drugih infekcija. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da su vakcine protiv gripa stigle u Srbiju i da će tokom sledeće nedelje biti dostupne u svim domovima zdravlja.

Istakla je i da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova.

Sanja Radojević Škodrić navodi da su vakcine protiv gripa juče stigle u Srbiju i da se radi o četvorovalentnim vakcinama proizvođača „Abot“ iz SAD.

„Ukupan broj doza koji smo kupili je 364.500, od toga su najveći broj četvorovalentne, a 20.000 su ‘Torlakove’ trovalentne vakcine. Vakcina će sada biti distribuirana zavodima za javno zdravlje i tokom sledeće nedelje će biti u svim domovima zdravlja“, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Istakla je da će stručnjaci reći kada je najbolje vreme da se građani vakcinišu protiv gripa, ali da je važno da je vakcina dostupna.

Sanja Radojević Škodrić je objasnila i ko ima pravo da se vakciniše protiv gripa o trošku države.

„To su svi stariji od 65 godina, sve trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja, članovi porodice svih onih koji iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu, kao i svi oni koji su smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima“, navela je Radojević Škodrićeva.

Podsetila je da je vakcinacija protiv gripa bila od pomoći tokom pandemije koronavirusa, pošto su, kako je rekla, oni koji su bili vakcinisani protiv gripa imali bolju kliničku sliku kada su oboleli od kovida.