Preko 7.000 Mitrovčana, do današnjeg, desetog dana masovne imunizacije, vakcinisano je protiv koronavirusa. Vakcinacija Mitrovčana protiče uredno bez ozbiljnih neželjenih reakcija i još uvek vlada veliko interesovanje građana za imunizaciju, saopšteno je danas posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici.

Osobe starije od 75 godina, neće biti vraćene sa punkta, ostali moraju da se prijave preko eUprave i da čekaju poziv. Danas radi samo jedan punkt za vakcinaciju u gradu i to Peta zdravstvena stanica. Biće dva privremena punkta, danas i sutra, na terenu u mačvanskim selima.
Kako je rekao dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica: „Uobičajene reakcije na vakcinu jesu blago povišena telesna temperatura koja traje dva do tri dana, zatim crvenilo na mestu uboda, odnosno aplikacije vakcine i bol u ruci u koju je aplikovana vakcina. Dinamika vakcinacije zavisi od spiskova koje dobijamo preko eUprave, ljudi koji su se prijavili preko sajta eUprava, telefona i od smernica i preporuka Instituta za javno zdravlje „Batut”. Sada je preporuka da se vakcinišu osobe starije od 75 godina, a osobe 65+ koje dođu, a nisu prijavljene preko eUprave biće vakcinisane na punktovima, dok mlađi od 65 godina moraju da se prijave i da čekaju poziv od strane kol-centra. Za današnji dan imamo mali broj predviđenih za vakcinaciju, oko 38, radiće samo punkt u Petoj zdravstvenoj stanici. Imamo na terenu privremeni punkt, u selu Ravnje, gde ćemo organizovati stanovnike toga sela, takođe, i u subotu ćemo imati punkt u selu Radenković gde će takođe biti vakcinacija stanovništa tog sela. Tokom vikenda neće raditi punktovi u gradu, prema preporuci instituta, ti su dani predviđeni za dezinfekciju i pripremu za narednu nedelju. U narednoj nedelji već imamo revakcinu zdravstvenih radnika, zatim vakcinišemo pripadnike MUP-a i dalje vršimo vakcinaciju prema spiskovima koje dobijamo preko eUprave.”

Broj prvih pregleda u kovid ambulanti bio je 40 za jučerašnji dan, devet je bilo antigen pozitivnih, dodao je dr Adil Elhag, a kontrolnih pregleda bilo je 152, iako je broj pregleda i dalje smanjen, situacija je ipak, još uvek, vanredna.

Kako je rekao prim. dr Dragan Malobabić v.d. direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica: „U Kovid bolnici Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbrinuto je 115 pacijenata, od kojih je 68 pozitivno, 16 uzoraka se danas šalje, na respiratoru je 10 pacijenata, pregledali smo 92, primili 9 i otpustili osam pacijenata.”
Broj aktivnih lica pozitivnih na kovid 19 u Sremu je trenutno 864, od čega 281 u Sremskoj Mitrovici, 192 u Staroj Pazovi, 143 u Rumi, 135 u Inđiji, 43 u Irigu, 25 u Šidu i 70 u Pećincima. Broj lica za koja je sanitarnoj inspekciji predat predlog za izolaciju 27. januara bio je u Sremskoj Mitrovici 305, u Rumi 160, u Inđiji 140, u Šidu 24, Stara Pazova 207, Pećinci 72, Irig 22, Ukupno je za Sremski okrug predat predlog za karantin ili izolaciju za 930 lica.