Više od polovine Srba nikada nije otišlo na preventivni pregled!

Foto: Shutterstock

Čak 62% građana Srbije nikada nije otišlo ni na jedan preventivni pregled. Samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, dok 33 odsto ode na poneki.

Prema ovoj statistici, delimo prvo, najgore mesto sa Poljskom, u konkurenciji 16 evropskih zemalja. Zbog čega ne idemo na sistematske preglede, iako na njih imamo pravo?

Zašto ljudi ne idu na sistematske?

Na pitanje zašto ne idu na sistematske , 35 odsto njih kaže da ne zna na koji bi pregled otišao, 23 odsto kaže da nema za to vremena, a 12 odsto se plaši loše dijagnoze.

Doktorka Dragica Bukumirić sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kaže da su najrevnosniji na sistematskim pregledima najmlađi.

„U tom predškolskom uzrastu, kada su deca mala, roditelji mnogo češće vode decu, jer kao bebe ih merite svaki dan, pratite njihov rast, razvoj i to, već u školskom uzrastu taj procenat se smanjuje“, ukazuje dr Bukumirić.

Deca u prvoj godini života imaju mogućnost da imaju šest sistematskih pregleda, jer njih karakteriše brzi rast i razvoj, kako fizički, tako i psihički.

Najredovnija školska deca

Kada je reč o školskoj deci, sistematski pregled se obavlja u domovima zdravlja, ali može da se organizuje i u školama, ako postoje adekvatni uslovi za to. Škole, međutim, nemaju obavezu da organizuju preventivne preglede.

„U svakom domu zdravlja imate dan kada je savetovalište i kada roditelji mogu da dovedu svoje dete“, rekla je dr Bukumirić i istakla da niko neće pozvati roditelje na sistematski, već sami o tome treba da vode računa.

Kada je reč o odrasloj populaciji, takođe je zakon predvideo sistematske preglede.

„Zakonom je pružena mogućnost da vi to uradite. I to je sad na savesti čoveka koliko je njegova svest razvijena da brine o svom zdravlju i koristi sve mogućnosti koje je ovaj zdravstveni sistem pružio“, zaključila je dr Bukumirić.