Vraćen stari sjaj Grkokatoličkoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg

Ovih dana u Sremskoj Mitrovici zalaganjem porodice Hodoba, Nenada i Gordane, detaljno je opran prednji deo crkve Grkokatoličke crkve Vaznesenje Gospodnje.

Dosta se razmišljalo o krečenju ali uzevši u obzir da se radi o Pikovanoj fasadi prava šteta bi bila uništiti takav unikat jer nije poznata još jedna takva fasada u okolini. Pikovana fasada znači da se čekićem i pomoćnim zidarskim priborom pikovala ili kuckala fasada, navode organizatori ovog poduhvata.

Radove pranja crkve je izvodila firma iz Žitišta. Prvo se posebnim hemikalijama tretirala fasada te posle puromatom prala. Samim tim crkvi se vratio stari sjaj baš onakav kakav je bio za vreme gradnje.

Po rečima paroha o. Vovka jako veliki posao je urađen za kratko vreme počevši od restauracije parohijalnog doma, restauracijom vitraža Sv. Ištvana prvog kralja Mađarske te završavanjem pomoćnih objekta, gde je učestvovao i sam Grad Sremska Mitrovica. Ima još dosta da se uradi kako bi se vratio stari sjaj. Sledeće su vitraži do ulice i roletne na tornju te elektrifikacija zvona.

Po rečima paroha svaki rad na crkvi nije da ulepšava samo crkvu nego i Mitrovicu.