Delegacija ambasade Švedske posetila naš grad

Delegacija ambasade Švedske na čelu sa zamenikom ambasadora Joakimom Vernom posetila je danas naš grad. Cilj ove posete je razvoj saradnje u oblasti kulture. Prijem i sastanak u Gradskoj kući upriličio je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Zamenik ambasadora Joakim Vern posetio je i Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj” gde je prisustvovao radionicama na temu dečije literature, Carsku palatu i Biblioteku „Gligorije Vozarović“.

„Ovo je njegova druga poseta Sremskoj Mitrovici, jer je već dolazio povodom otkrivanja spomenika kralju Petru Karađorđeviću, tako da mi je izuzetno drago što se gospodin Vern rado vraća u naš grad. Današnja poseta nosi naziv „Priče sa severa” što ukazuje na saradnju i podršku ambasade Švedske Gradu Sremska Mitrovica u oblasti kulture i obrazovanja, što je od velikog značaja za naš grad. Pored toga što doprinosi jačanju kapaciteta naših institucija, škole i biblioteke, omogućava i našim najmlađim Mitrovčanima da nešto saznaju i nauče o Kraljevini Švedskoj, kao i o specifičnostima i karakteristikama ove nordijske zemlje. Pored ovih tema na sastanku koji je u okviru prijema organizovan u Gradskoj kući biće otvorene i broje druge teme o potencijalnoj saradnji u oblasti privrede, poljoprivrede, ekologije, turizma, posebno u oblasti civilnog društva, tako da se nadam i očekujem da će ovakvih poseta u budućnosti biti mnogo više”, rekao je zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić.

Zamenik ambasadora Joakim Vern rekao je: „Zadovoljstvo mi je što sam po drugi put u poseti vašem gradu, posebno što sam ovoga puta imao priliku da razgovaram sa decom u školi. Pročitao sam dela Ive Andića i Meše Selimovića, njihovim pisanjem sam impresioniran, a ranije sam posetio i Spomen muzej Ive Andrića u Beogradu“.

„Bilo je veliko zadovoljstvo čuti mlade ljude o tome kako funkcioniše sistem školstva u Srbiji, a ja sam njima preneo utiske o školskom sistemu u Švedskoj. Osnovna razlika je u samom sadržaju, odnosno u principu prenošenja znanja, s obzirom da je švedskom školovanju najvažnija priprema dece da budu dobri građani. Drago mi je što sam tokom posete školi video želju dece da ostanu u Srbiji i da pomognu daljem razvoju obrazovnog sistema. Danas ću sa čelnicima Grada razgovarati i o mogućnostima dalje saradnje i realizaciji nekih zajedničkih projekata ambasade Švedske i Sremske Mitrovice. Takođe sam srećan i što je Švedska ambasada donirala knjige Dečijem odeljenju Biblioteke „Gligorije Vozarević”. U pitanju je švedska literatura prevedena na srpski jezik, pošto na taj način želimo da promovišemo čitanje koje je izuzetno važno u razvoju dece”, dodao je Vern.

U biblioteci je povodom posete delegacije ambasade Švedske organizovana prezentacija knjiga za decu školskog i predškolskog uzrasta, kako je rekao direktor te ustanove Slobodan Kekić. „U pitanju su „Priče sa severa”, a promociju rade izdavačke kuće „Kreativni centar” i „Odiseja”. Cilj ove posete je podizanje svesti o bitnosti kulture kod mlađih uzrasta, a kada pričamo o tome, svakako je biblioteka pravi sinonim za kulturu”, dodao je direktor Kekić.