Gospava Kalaba: „Završen projekat Ruralnog centra „Sova“ o upravljanju otpadom“

Ruralni centar Sova je uspešno priveo kraju još jedan projekat na temu „Za odgovorno upravljanje otpadom u ruralnom području“. Projekat je finansiran sredstvima „EU za tebe“, kroz grant „Zeleni inkubator“ Beogradske otvorene škole.

Na tu temu razgovarali smo sa koordinatorkom projekta, Gospavom Kalabom: „Upravo smo završili projekat na temu upravljanje otpadom u ruralnom području, koji smo započeli u septembru prošle godine. Najpre bih pomenula film kratke forme koji smo snimili na ovu temu. Zatim smo organizovali interaktivne radionice sa učenicima osnovnih škola u nekim mitrovačkim selima. Imali smo plan da te radionice organizujemo sa dosta više učenika i u svim selima ali zbog epidemiološke situacije bili smo ograničeni. Radionice su bile sa učenicima od prvog do četvrtog razreda i deca su pokazala veliku zainteresovanost za tokove otpada i probleme u njihovim sredinama“.

„Takođe smo održali info sesije za poljoprivrednike, predstavnike mladih i ostale zainteresovane iz seoskih područja. Pored prikazivanja već pomenutog filma imali smo razgovor odnosno diskusiju o problemima upravljanja otpadom u ruralnim područjima“, istakla je koordinatorka Projekta.

„Pored svega navedenog Ruralni centar „Sova“ je u okviru ovog projekta učestvovao u prikupljanju podataka o tome kako se upravlja otpadom u Sremskoj Mitrovici. Ti podaci tzv. indikatori biće korišćeni u ovogodišnjem izveštaju Koalicjie 27. Taj izveštaj prati napredovanje Srbije u ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 27 za pristup Evropskoj uniji. Ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27 bitno je što se odnosi na zdraviju i čistiju životnu sredinu“, dodala je koordinatorka projekta Gospava Kalaba.

Prema rečima Marka Cvijanovića iz Udruženja Ruralni centar Sova ovaj Projekat imao je visestruki znacaj: „Cilj ovog projekta i filma je podizanje svesti građana ruralnih područja, o značaju upravljanja otpadom u ruralnim područjima. Zadovoljstvo mi je bilo videti da su učenici na radionicama, pokazali veliko interesovanje na ovu temu. Postavljali su puno pitanja, sami su imali puno toga da kažu o problemima koje su primetili u svojoj okolini. I uglavnom su upoznati sa pojmovima kao što su reciklaža i obnovljivi izvori“.

„Želimo da podstaknemo na veće uključivanje građana u proces izrade narednog lokalnog Akcionog plana za upravljanje otpadom Grada Sremske Mitrovice“, dodao je Cvijanović.

Film o problemima upravljanju otpadom u Gradu Sremska Mitrovica možete pogledati i ovde.