“Znate li zašto smo vas zaustavili?”: Kako odgovoriti na ovo pitanje saobraćajne policije

foto MUP Srbije

Bez obzira da li se radi samo rutinskoj kontroli saobraćaja ili ste zaustavljeni zbog prekršaja, neki se vozači brzo preznoje u situaciji kada moraju da odgovaraju na pitanja policije.

Na primer, morate odgovoriti na neka pitanja o sebi. Naravno, morate pokazati vozačku i saobraćajnu dozvolu. Međutim, na trik pitanje koje mnogi policajci postavljaju na početku zaustavljanja nikada ne treba odgovarati, piše Fenix-magazin.

 

Trik pitanje za policijske provere: Bolje je odgovoriti sa “ne”.

Na samom početku zaustavljanja saobraćajci često postavljaju klasično pitanje: “Znate li zašto smo vas zaustavili?”

Naravno, postoje neke varijacije kao i vrlo sugestivna formulacija ovog pitanja, na primer: “Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?”

Mnogi vozači se stoga osećaju izazovom da odmah daju izjavu i priznaju prekršaj. Međutim, nikada ne odgovarajte na to trik pitanje. Umesto toga, samo recite “ne” na neutralan način.

Naime, ako postoji početna sumnja, policija vas mora prvo obavestiti o tome za koji prekršaj vas tereti. Pored toga, službenici moraju da vas obaveste o vašem pravu na ćutanje – ako to ne urade, izjave koje date ne mogu se koristiti na sudu ili će se koristiti samo u ograničenoj meri.

Ali prvo morate biti u mogućnosti da dokažete da niste bili obavešteni o svom pravu na ćutanje. Zato je bolje da se uzdržite i ne opterećujete se spontanim izjavama.

U suprotnom, saobraćajni prekršaj bi se mogao protumačiti kao nameran, na primer ako ste namerno vozili prebrzo.

 

Može li policija da vas pita gde idete?

Osim toga, postoje čisto informativna pitanja koja postavlja policija. Međutim, ni na njih ne morate da odgovarate.

Ovo uključuje klasično “Kuda idete?”, odnosno pitanja o destinaciji putovanja ili odakle dolazite.

To je privatna stvar – ali ne bi trebalo baš ni da kažete da se samo vozite naokolo. Ovo bi se moglo protumačiti kao besmislena vožnja tamo-amo. Jednostavno recite da imate još posla ili obavestite službenike o svom pravu da ćutite na neutralan i ljubazan način.

Uvek se ponašajte kooperativno i prijateljski tokom kontrole saobraćaja; olakšaće život vama, ali i policajcima. Ako ste zaista počinili prekršaj i uhvaćeni, pokažite razumevanje.

Ako reagujete na odbojan, ciničan ili čak uvredljiv način, možete se uvaliti u nevolje više nego što je potrebno.