Aktivnosti u Ekonomskoj školi „9. maj“ povodom Erasmus + projekta

U petak, 23.09.2022. godine u Ekonomskoj školi „9. maj“ povodom Erasmus + projekta organizovane su sledeće aktivnosti: Kubizam u matematici kroz dekoraciju hrane, Molekularna gastronomija i sport.

Nosioci aktivnosti bili su profesori kuvarstva Dragan Vukolić, Gordana Bućan, Branislav Adamović, profesor fizičkog vaspitanja Srđan Radovanović i koordinator projekta Neda Tović.

 

Prva radionica je bila u vezi umetnosti gde su učenici prikazali kubizam u matematici kroz dekoraciju hrane. Učenici pre svega su se upoznali sa osnovnim karakteristikama kubizma a nakon uvodnog predavanja bili su podeljeni u pet internacionalnih grupa i svaka grupa je od voća i povrća pravila različite geometrijske oblike.

Druga aktivnost bila je u vezi savremene i izuzetno popularne u svetu, molekularne gastronomije pri čemu su učenici shvatili kako da implementiraju fiziku, hemiju, biologiju i druge nauke kroz hranu i kulinarstvo. Učenici su pravili špagete od višanja i perlice od meda.

Treća aktivnost je bio sport. Učenici, podeljni u grupe, takmičili su se u savladavanju različitih prepreka, a potom su igrali odbojku, fudbal, stoni tenis itd. Ove aktivnosti su ostavile snažan pozitivan utisak na sve učesnike i sa dosta elana će širini nova znanja.