Amerikanci potvrdili da je vakcina Sinofarm bezbedna

Dve vakcine kineske kompanije Sinofarm su bezbedne i efikasne protiv kovida 19, navedeno je u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Američkog lekarskog udruženja.

U izveštaju objavljenom onlajn u časopisu Američkog lekarskog udruženja, zaključuje se da su vakcine efikasne oko 73 odsto, odnosno 78 procenata, kao što je Sinofarm ranije i tvrdio.

Istraživači iz Sinofarma i njegovih lokalnih partnera na Bliskom istoku navode da je u istraživanju učestvovalo oko 40.380 učesnika.

Korišćene su dve vakcine kompanije Sinofarm, jedna koju je razvio Institut bioloških proizvoda iz Vuhana, druga koju je razvio Pekinški institut za biološke proizvode i placebo.

Istraživanje je izvedeno u četiri države – Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Jordanu, međutim, u studiji su prikazani samo podaci za Bahrein i UAE.

„Nema ničeg vrlo iznenađujućeg. U skladu je sa onim što su ranije tvrdili, ali ne uklanja u potpunosti sumnje u vezi sa Sinofarmom“, rekao je Ðin Dong-jan, profesor medicine na Univerzitetu u Hongkongu, koji nije bio uključen u studiju.

Vakcine, obe napravljene od inaktiviranih virusa, već su date milionima ljudi širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Pekinškom institutu za biološke proizvode vakcinu protiv kovida 19 za hitnu upotrebu početkom maja, tako da je to prva kineska vakcina koja je dobila sertifikat.

Izvor: b92.net