Danas su Miholjske zadušnice – obilaskom grobova i paljenjem sveća sećamo se preminulih

Foto: Shutterstock/Youtube Printscreen/Телевизија Храм

Danas su Miholjske zadušnice – dan koji pravoslavni hrišćani posvećuju preminulima i prema tradiciji obilaze grobove, pale sveće i služe pomene.

U pravoslavnim crkvama svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama. Ipak, tokom godine posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subote uoči Vaskršnjeg posta, Svete Trojice, Mitrovdana i Miholjdana.

Vernici na zadušnice mole Gospoda za pokoj i mir duša i oprost grehova koje su njihovi preminuli počinili za života.

Ukoliko nije moguće izaći na groblja, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Molitva je posebno važna, jer preseljenjem sa ovoga sveta, upokojeni više ne mogu da utiču na svoje spasenje.

Pojačane linije gradskog prevoza koje voze ka grobljima, uvodi se linija 75L

Zbog očekivanog većeg broja putnika, u Beogradu se od 8 do 16 sati uz pojačanje svih linija koje voze ka gradskim grobljima privremeno uvodi linija 75L, od Gradske opštine Novi Beograd do Bežanijskog groblja.

Na svim beogradskim grobljima danas nije dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15, na Novom Bežanijskom groblju do 16 časova.

Zabrana ulaska ostaje na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju, Banjičkom i Starom bežanijskom groblju, dok će ostala otvoriti kapije za automobile do 18 časova.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane na najvećim grobljima – Lešću, Orlovači, Novoj Bežaniji i groblju Zbeg, obezbeđen je besplatan prevoz od 7 do 15 časova, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela.