Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku Svetske banke, pokrenulo je nacionalnu kampanju pod nazivom „Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?”.

U okviru kampanje, biće održana serija od 12 tribina u različitim gradovima širom Srbije, a prva je održana u Sremskoj Mitrovici. Tribinu je otvorila Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

„Grad Sremska Mitrovica četvrtu godinu zaredom zajedno sa Ministarstvom energetike učestvuje u projektu energetske sanacije. Građani su se najviše do sada prijavljivali za mere zamene stolarije i izolacije. Za prošlu godinu postoje 73 ugovora, a novina ove godine je kategorija energetski ugroženog kupca za šta se izdvaja još tri miliona dinara, a podrazumeva subvencionisanje do 90 procenata, za šta će biti poseban javni poziv”, rekao je Miloš Mišković, predsednik gradske komisije za energetsku sanaciju.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

„U Srbiji se troši tri puta više energije od Evropskog proseka. Cilj nam je da do 2027. godine energetski saniramo 50.000 domaćinstava. Ministarstvo i Sremska Mitrovica obezbedili su ove godine ukupno 17 miliona dinara za ovu namenu. Primenom ovih mera ostvarujemo uštede energije, vodimo računa o kućnom budžetu, povećavamo komfor stanovanja, smanjujemo emisije štetnih gasova i više vodimo računa o životnoj sredini”, kaže je Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Na tribini su građani dobili neophodne informacije o tome kako da se prijave za subvencije koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama, kao i o tome za koje mere mogu da konkurišu.

Ovogodišnji javni poziv će biti otvoren u narednom periodu.

Foto: Grad Sremska Mitrovica