Konkurs za prijem u 72. brigadu za specijalne operacije VS: Specijalna jedinica u kojoj su svi braća

foto Ministarstvo odbrane

U toku je Konkurs za prijem novih pripadnika u 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije

„Obuka je izuzetno zanimljiva, posebno onima koji nikada nisu imali dodira sa vojskom. Tokom ovog procesa kandidati će moći da se testiraju, da vide koliko su ’u glavi jaki’ da izdrže zahtevne stvari. I to će im dati priliku da još bolje upoznaju sebe. Podići će sebe na mnogo viši nivo, izaći će iz svoje zone komfora i pokazaće da mogu mnogo više nego što su mislili”, rekao je vojnik 72. brigade za specijalne operacije povodom Konkursa za prijem novih pripadnika u ovu elitnu jedinicu Vojske Srbije koji je u toku.

On je, kako je preneo Tanjug, pozvao mlade, naročito sportiste i one koji vole dinamične aktivnosti da se prijave na konkurs i postanu pripadnici Vojske Srbije i 72. brigade za specijalne operacije. „A zašto ih pozivam? Mislim da je pre svega lepo biti pripadnik ove specijalne jedinice i služiti svojoj zemlji. Pozivam sve da ne idu u inostranstvo i tamo traže posao, već da dođu ovde. Da dođu i postanu deo ove jedinice u kojoj smo svi braća”, rekao je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.
Naime, svi zainteresovani mladići i devojke, državljani Srbije, do 30 godina starosti mogu da do 31. jula podnesu prijave za upis u ovu jedinicu. „Pravo na prijem imaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Takođe, neophodno je da budu psihofizički i zdravstveno sposobni za obavljanje službe u Vojsci Srbije. Neophodno je da u trenutku prijave na konkurs ne budu stariji od 30 godina, da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci”, rekao je za Tanjug drugi vojnik, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Kako dodaje, budući polaznici moraju da ispunjavaju i jedan poseban uslov – moraju da budu plivači.

Naglasio je da pravo na prijavu imaju i oni kandidati koji prethodno nisu završili vojnu obuku sa oružjem, i dodao da će oni biti upućeni na osnovnu vojnu obuku sa oružjem radi sticanja uslova za prijem u profesionalnu vojnu službu. „Nakon bezbednosne, zdravstvene i fizičke provere sledi selektivna obuka u trajanju od 10 nedelja, a samo najhrabriji, najuporniji će imati priliku da prođu osnovnu obuku u jedinicama 72. brigade za specijalne operacije”, naveo je sagovornik Tanjuga.
On naglašava da će kandidati imati priliku da rade sa eminentnim stručnjacima iz oblasti specijalnih operacija, kao i da tokom obuke koriste najsavremeniju vojnu opremu. „Nakon selektivne obuke, koja se realizuje kroz fazu eliminacije i fazu kvalifikacije, sledi šestomesečni ciklus obučavanja, gde kandidati imaju priliku da usvajaju sva neophodna znanja i veštine, koje će im kasnije biti ključni u obavljanju poslova, odnosno zadataka u Vojsci Srbije”, rekao je pripadnik 72. brigade za specijalne operacije.

Osnovna specijalistička obuka se sastoji od: fizičke obuke, vatrene obuke, osnovne obuke snajperista, taktičke obuke, taktičke obuke specijalnih jedinica, topografije i orijentacije na zemljištu, obuke na sredstvima i sistemima za vatrenu podršku, obuke na telekomunikacionim sredstvima, kao i izvođenja taktičkih vežbi.

Napredna obuka specijalnih jedinica obuhvata usavršavanja putem kursiranja u jedinicama 72. brigade za specijalne operacije i centrima za obuku Vojske Srbije.

Kandidati koji prođu selekciju i postanu pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, najpre obavljaju početne dužnosti u jedinici, a nakon uspešne socijalizacije u vojni kolektiv i savladanih sadržaja individualne i kolektivne obuke stiču uslov za upućivanje na napredne kurseve, u skladu sa svojim sposobnostima i afinitetima. Putem naprednih kurseva pripadnici jedinice, tokom prve dve-tri godine rada i osposobljavanja stiču specijalne veštine i znanja koja su im neophodna za uspešno obavljanje dužnosti ronioca, diverzanta i protivteroriste.