Letnja škola programiranja u Sremskoj Mitrovici

Grad Sremska Mitrovica domaćin je Letnje škole programiranja, namenjenoj deci iz čitave Srbije, koja su  ovog leta završila peti, šesti, sedmi ili osmi razred. Organizator je Fondacija „Petlja“, u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministartvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije.

Kako je rekla Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje, Letnja škola programiranja se realizuje u Mitrovačkoj gimnaziji, u dve grupe od po 50 učenika. Prva grupa je došla 28. jula i biće tu do 3. avgusta, a druga grupa je od 23. do 30. avgusta. 

Pored učenja i sticanja novog znanja, polaznici Letnje škole programiranja imaće priliku da se bolje upoznaju sa našim gradom i vide sve njegove lepote, zaključila je Konjević. 

Jelena Ružičić, portfolio menedžer za digitalne inovacije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj je rekla da je cilj Letnje škole programiranja da se sa decom prođe kroz sve veštine koje su potrebne za poslove sadašnjosti, ali i poslove budućnosti. Deci drže predavanja predavači sa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, smeštaj im je obezbeđen u Domu učenika, a osim stručnog dela programa, za njih će biti organizovano upoznavanje i razgovori sa stručnjacima iz oblasti IT industrije, kao i rekreativne aktivnosti putem izleta, kvizova i večeri društvenih igara.